Tamara Kajtazović

, 08:00  |  Svet

Rekordno število mrožev na obali Aljaske

Na obalo Aljaske je priplavalo 35.000 mrožev, kar je najvišje do sedaj zabeleženo število. Znanstveniki njihovo selitev pripisujejo predvsem podnebnim spremembam in taljenju ledu. Mroži se navadno spočijejo ali sončijo na ledenih površinah, vendar se zaradi pomanjkanja teh zatečejo na kopno. Več>>

Kot poroča National Geographic, znanstveniki selitve mrožev na Aljaski opazujejo že od leta 1870, vendar še nikoli niso zabeležili tako velikega števila. Prvič so večje število mrožev na kopnem opazili leta 2007, in sicer 3000. V letu 2011 je njihovo število naraslo na 30.000, vendar se je v letu 2013 zmanjšalo na 10.000. Znanstveniki se ob letošnjem rekordnem premiku bojijo predvsem tega, da bi mrože zaradi kakšnega nepredvidenega dogodka zgrabila panika, saj bi se v tem primeru vsi pognali v vodo, pri čemer bi bilo veliko število mladičev poteptanih do smrti. To se je v preteklosti že dogajalo, ko so se mroži ustrašili polarnega medveda ali ladje v vodi. ZDA so tako že preusmerile letala, ki bi sicer letela nad obalo Aljaske, saj želijo preprečiti takšno katastrofo. 

Na Mladini smo že poročali o tem, da so v lanskem letu naravne nesreče razselile 22 milijonov ljudi po vsem svetu, do teh nesreč pogosto prihaja zaradi podnebnih sprememb, ki močno prispevajo k pogostosti in intenziteti ekstremnih vremenskih dogodkov. Tudi letošnjo številčno naselitev mrožev na kopnem strokovnjaki pripisujejo podnebnim spremembam. S segrevanjem oceanov se namreč arktični led tali, mroži pa ostanejo brez površin, na katerih bi se sončili ali spočili. Od 70. let prejšnjega stoletja se led manjša za 12 odstotkov na desetletje, od leta 2007 je talitev še hitrejša.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.