at,sta

 |  Politika

Papež za novega ljubljanskega nadškofa metropolita imenoval Staneta Zoreta

Na novinarski konferenci Slovenske škofovske konference so sporočili, da je papež Frančišek za novega ljubljanskega nadškofa imenoval provinciala slovenskih frančiškanov Staneta Zoreta.

Pater Stane Zore je provincial Slovenske frančiškanske province sv. Križa od aprila 2010 (drugi mandat) in je predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji. Ko je nadškofija čakala na imenovanje novega nadškofa, se je Zoreta omenjalo kot enega izmed možnih kandidatov. Ljubljanska nadškofija je bila brez nadškofa od konca julija lani, ko je papež Frančišek sprejel odpoved takratnega nadškofa Antona Stresa in takratnega mariborskega nadškofa Marjana Turnška. V vmesnem obdobju je ljubljansko nadškofijo vodil apostolski administrator in novomeški škof Andrej Glavan.

V naslovni temi aktualne številke Mladine Janko Lorenci piše o spremembah slovenske cerkve, ki naj bi jih skušal vpeljati papež: "Tako je edina možnost za preoblikovanje, drugačno usmeritev slovenske cerkve intervencija od zunaj, iz Vatikana. Toda papež bo očitno moral zarezati globoko in široko. Če bi bil imenovan samo en ali dva frančiškovsko usmerjena nadškofa, širši krog visoke duhovščine pa bi ostal enak, se razen tona verjetno ne bi spremenilo skoraj nič, saj bi novinec tu naletel na enake težave kot papež v Rimu.">>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.