Darja Kocbek

 |  Politika

Od ebole do borzne kuge

Zajezitev širjenja nevarnega povzročitelja je zdaj glavna naloga povsod po svetu, na svojem blogu piše nemški novinar Markus Gaertner. Komunistična oblast v Pekingu skuša na različne načine preprečiti širjenje deemonstracij v Hongkongu. Popuščanje večinoma mladim protestnikom bi v ljudski republiki Kitajski povzročilo velik požar z nepredvidljivimi posledicami. Povsem drugačen velik požar skušajo preprečiti ZDA, ko so v petek v bolnišnici v Dallasu sprejeli prvega bolnika z ebolo. Več>>

Pentagon, zvezne oblasti, bolnišnice, letalske družbe in nacionalna garda so že nekaj mesecev v pripravljenosti, preigrali so že vse mogoče možnosti ukrepanja, da bi preprečili širjenje virusa. Potem pa v Dallasu pride v bolnišnico človek z vsemi simptomi, o katerih že mesece poročajo iz Zahodne Afrike, pa ga pošljejo domov, kjer pride v stik s številnimi ljudmi vključno z lastnimi otroci.

Evropo pa muči deflacija kot neke vrste finančna kuga. Evropska centralna banka (ECB) skuša tega smrtonosnega povzročitelja, ki ubija konjunkturo, zajeziti z vedno bolj agresivno denarno politiko. Do zdaj brez uspeha. Tudi v tem primeru je pomembna politika. Berlin nasprotuje preveč agresivni denarni politiki in hoče krizo, ki traja že šest let, zajeziti z varčevalno politiko. »Uspeh« te politike se odraža v stagnaciji v Evropi.

Če bo Pekingu tako spodletelo v spopadu z upornimi študenti v Hongkongu, kot je Berlinu spodletelo pri reševanju krize v evroobmočju, nam bog pomagaj. Drugo največje gospodarstvo po oceni Markusa Gaertnerja lahko doživi gospodarski infarkt, če se bodo protesti iz Hongkonga razširili na Kitajsko. Izključiti tega ni mogoče, kajti mladi, ki demonstrirajo v finančnem in vladnem okrožju v Hongkongu, so enako odločni kot vodstvo komunistične partije v Pekingu. Kdo ima več kondicije, je težko reči.

Hud povzročitelj, ki nas ogroža vse, so tudi kraje podatkov, ki se množijo iz meseca v mesec. Računalniški hekerji so družbi Home Depot ukradli 56 milijonov številk od kreditnih kartic, ukradli so številke kreditnih kartic od 70 do 110 milijonov kupcev pri ameriški družbi Target. Zdaj še ameriška velebanka JP Morgan Chase sporoča, da so ji ukradli podatke, ki zadevajo 76 milijonov gospodinjstev.

Z gotovostjo je mogoče reči, da so kuga, ki jo bo najtežje zajeziti, napadi hekerjev, ne glede ali sedijo v Rusiji ali v kakšni garaži. Ta kuga ni tako smrtonosna, kot je ebola, je pa, če se ti napadi vrstijo, vsaj tako škodljiva za naše denarnice kot protestni infarkt na Kitajskem, ocenjuje Gaertner.

Povzročitelj je tudi medvedja kuga, ki je izbruhnila na borzah, kjer biki v paniki bežijo, zato cene delnic padajo, kot da bi bile pokvarjeno meso. Da ne govorimo o dolžniški eboli, saj od evroobmočja do Severne Amerike dolg raste hitreje kot gospodarstvo, zato se približujemo točki, ko bo breme od obresti za dolgove postalo pretežko za vse proračune. Organizacije, kot je Mednarodni denarni sklad (IMF), za ta primer že leta snujejo načrte za zmanjšanje dolgov z davkom na premoženje državljanov.

Že nekaj časa ni več mogoče zajeziti povzročitelja, ki se imenuje iluzija finančnih trgov, da lahko centralne banke rešijo vsak problem, ki se pojavi na trgu vrednostnih papirjev, pri bankah ali na področju zadolženosti držav. »To je ena od najbolj nevarnih napačnih ocen, ki smo ji zdaj priča,« opozarja Markus Gaertner.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.