at, sta

 |  Politika

Neuradni rezultati: V Ljubljani prepričljivo Janković, v Mariboru Fištravec in Kangler v drugi krog. V Kopru zmaga Popoviča

© Borut Krajnc

Po podatkih Državne volilne komisije je na tokratnih volitvah volilo okoli 45% volilnih upravičencev. Na lokalnih volitvah leta 2010 je glasovalo 50,98 odstotka volilnih upravičencev. Po delnih neuradnih izidih so volivci župane izvolili v 155 občinah, v 55 pa jih bodo dobili v drugem krogu. Več>>


Na županskih volitvah v Ljubljani je v prvem krogu slavil Zoran Janković, za katerega je glasovalo 63,8 odstotka volivcev. Na drugem mestu mu z 19,3 odstotka glasov sledi Damjan Damjanovič. Med kandidatnimi listami za mestne svetnike je zmagala Lista Zorana Jankovića (23 svetnikov), SDS (7 svetnikov), SMC je dobila (6 svetnikov), Združena levica, NSi (trije svetniki), SD (2 svetnika), DeSUS (1 svetnik).

V Mariboru bo za izvolitev župana potreben drugi krog. Vanj sta se uvrstila Andrej Fištravec (42,5 odstotka) ter Franc Kangler (18,4 odstotka). Rezultati kandidatnih list za mestne svetnike: Lista župana Andreja Fištravca 30,6 %, SMC 12,1 %, Županova lista 10 %, SDS 8 %.

V Kopru je po podatkih vzporednih volitev znova slavil aktualni župan Boris Popovič (Koper je naš) s 53,2 odstotka glasovi, na drugem mestu mu s 24,6 odstotka sledi Aleš Bržan (SMC). Rezultati kandidatnih list za mestne svetnike: Koper je naš 12 svetniških mest. V mestnem svetu bodo še predstavniki list SMC (sedem), ZL, DeSUS (po dva) ter Janko Sever - za podeželje, Oljka, Slovenija za vedno, SLS, SDS, NSi in Polka Bošković Na tvoji strani.

V Celju bo na čelu občine dolgoletni celjski župan Bojan Šrot (SLS), saj je zanj glasovalo 64,6 odstotka volivcev. Na volitvah v mestni svet je v Celju slavila SLS, ki naj bi dobila devet svetniških mest.

Župana so v prvem krogu dobili tudi v Velenju, kjer se je na položaju obdržal aktualni župan Bojan Kontič (SD), ki je dobil 67,9-odstotno podporo. Na volitvah v mestni svet je zmagala lista SD, ki je osvojila 18 mandatov, v mestni svet pa so se uvrstile še liste DeSUS (štiri mandate), SDS (štiri), SMC (štiri) ter SLS, lista Vsi v isto smer - Sever in NSi s po enim mandatom.

Po delnih neuradnih izidih bo prvi župan nove občine Ankaran Gregor Strmčnik, ki ga je podprla lista Radi imamo Ankaran. Kaže mu okoli 68 odstotkov glasov. Tako je prepričljivo premagal Gašparja Gašparja Mišiča, kandidata liste Slovenija za vedno. Strmčnik napoveduje, da bo pri delovanju občine prostor tudi za tiste, ki so dobili manj glasov.

Vzporedne volitve so izvedli tudi v Piranu, kjer se bosta v drugem krogu pomerila Peter Bossman (46,8 odstotka glasov) ter Sebastjan Jeretič (34,8 odstotka glasov). Rezultati kandidatnih list za mestne svetnike: SD 32,6 %, Slovenija za vedno 19,7 %, SMC 9,8 %, DeSUS 9,2 %, Piran je naš 8 %, Oljka 7,5 %.

Drugi krog županskih volitev bo potreben v Novem mestu, kjer se bosta pomerila Milena Kramar Zupan, ki je prejela 21,5 odstotka glasov, ter Gregor Macedoni, za katerega je glasovalo 20,2 odstotka volivcev. Rezultati kandidatnih list za mestne svetnike: SDS 11,5 %, Lista Gregorja Macedonija 11 %, SMC 10,5 %, Solidarnost 8,4 %, SLS 8 %, DeSUS 7,2 %, Liberalno gospodarska stranka 7 %, SD 6,6 %.

Tudi v Murski Soboti bodo župana dobili v drugem krogu volitev. Vanj sta se uvrstila Anton Štihec s 43,5-odstotno podporo ter Aleksander Jevšek, za katerega je glas oddalo 33,4 odstotka volivcev. Na volitvah v mestni svet je bilo največ svetnikov izvoljenih z liste SD in SMC, in sicer po osem. Modra lista Antona Štihca bo zasedla tri svetniška mesta, SDS dve mesti, DeSUS, ZL, SLS, NSi pa po enega.

V Mestni občini Kranj so po delnih neuradnih izidih lokalnih volitev občani največ glasov namenili Boštjanu Trilarju, ki se bo v drugem krogu pomeril z aktualnim županom Mohorjem Bogatajem. Trilar je prejel 41,1 odstotka, Bogataj pa 32,9 odstotka glasov.

Ptuj: dosedanji ptujski župan Štefan Čelan, ki je kandidiral s podporo volivcev, pa je prejel 31,7 odstotka glasov in se bo v drugem krogu pomeril z Miranom Senčarjem (s podporo volivcev), ki je prepričal 31,3 odstotka volivcev.

Po današnjem glasovanju bomo dobili nove občinske svetnike ter župane v tistih občinah, v katerih bo kandidat danes prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico. V občinah, kjer noben kandidat ne bo dobil večine glasov, bo odločal drugi krog, ki bo predvidoma 19. oktobra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta danes dobila največ glasov. 

Povezava do volilnih rezultatov na spletni strani Državne volilne komisije>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.