STA, MM

 |  Kultura

Projekt, ki je prerasel v institucijo

Na Kongresnem trgu razstava ob jubileju oddelka za oblikovanje na ALUO

Leta 1984 je bil na Akademiji za likovno umetnost na Univerzi v Ljubljani po dolgotrajnih prizadevanj stroke ustanovljen oddelek za oblikovanje.

Leta 1984 je bil na Akademiji za likovno umetnost na Univerzi v Ljubljani po dolgotrajnih prizadevanj stroke ustanovljen oddelek za oblikovanje.
© marketingmagazin.si

Na Kongresnem trgu je od sobote na ogled skupinska razstava Oblikovanje je povsod okoli, ki predstavlja vrhunec praznovanja 30. obletnice oddelka za oblikovanje na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je na otvoritvi v govoru opozorila na slovensko tradicijo, ki ponuja nastavke za kakovostno oblikovalsko produkcijo. Po ministričinih besedah je strah pred globalizmom na področju oblikovanja odveč, saj ponuja posameznikom pa tudi narodom, da se predstavijo z nacionalnimi izdelki, med katerimi se jih je tudi v Sloveniji nekaj uveljavilo kot blagovna znamka. VEČ>>

Obenem je dejala, da je prav področje kulturnih in kreativnih industrij eno najbolj obetavnih, pri čemer pa mora Slovenija izboljšati sodelovanje med gospodarstvom in kulturo. Slednja je po njenih besedah še vedno preveč zapostavljena in necenjena. Dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Boštjan Botas Kenda je dejal, se ob jubileju z mislimi s ponosom vračajo v 80. leta k začetkom študija. "Ti nas spomnijo na zgodnje dosežke in hitro umeščenost v takratne tokove širše, ne le strokovne skupnosti," je pojasnil. Danes pa izobraževanje na področju oblikovanja po dekanovih besedah ne pomeni zgolj učenja in razkrivanja spretnosti, spremljanja razvoja tehnologij in lociranja problemov, ki jih sodobna družba generira, in njihovega reševanja, pač pa mora biti to študij odprte ustvarjalnosti v skupinskem načinu dela s prepletom številnim strok in brezpogojno odgovornostjo posameznika.

Zbrane je v soboto nagovoril tudi rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik, ki je med drugim opozoril na številne nagrade, ki potrjujejo snovalcem projekta, ki je prerasel v institucijo, da so bili na pravi poti. Razstava, ki bo na Kongresnem trgu odprta do 23. oktobra na 30 projektih predstavlja izbor več kot 40 oblikovalcev. Ob razstavi je izšla istoimenska knjiga, ki poleg izbora vrhunskih oblikovalskih dosežkov ponuja tudi 15 besedil. Prvi del je posvečen nastanku in začetkom oddelka za oblikovanje, v drugem pa so zbrani prispevki profesorjev.

Leta 1984 je bil na Akademiji za likovno umetnost na Univerzi v Ljubljani po dolgotrajnih prizadevanj stroke ustanovljen oddelek za oblikovanje. Bil je prva visokošolska šola v Sloveniji, ki je nudila celovit oblikovalski študij. Nosilca današnjega programa oblikovanja sta oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje z dvema smerema: industrijsko oblikovanje in unikatno oblikovanje ter oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij s smermi ilustracija, fotografija, grafično oblikovanje in interaktivno oblikovanje. Sprva je oddelek deloval na dveh lokacijah: na Erjavčevi ulici in na podstrešju Dijaškega doma Ivana Cankarja na Poljanah, leta 1992 pa se je preselil v zapuščene prostore tovarne Utensilija, kjer je še danes. Leta 2006 je senat sprejel spremembo imena - Akademija za likovno umetnost se je preimenovala v Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Danes je na oblikovalskih oddelkih vpisana več kot polovica vseh študentov na akademiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.