STA, MM

 |  Svet

Znaki otoplitve odnosov med Korejama?

Visoka delegacije iz Severne Koreje nepričakovano na obisku v Seulu

Kje je Kim Jong Un, se ne ve, ve pa se, da je Hwans Pyong So v Južni Koreji

Kje hodi Kim Jong Un, se ne ve, ve pa se, da je Hwans Pyong So hodil po Južni Koreji
© KCNA

Severna Koreja je izkoristila Azijske športne igre v Južni Koreji za obisk visoke tričlanske delegacije v sosednji državi. Po oceni poznavalcev bi lahko šlo za poskus izboljšanja odnosov med obema Korejama. Član severnokorejske delegacije je med drugim vodja političnega urada severnokorejske vojske Hwans Pyong So, neuradno drugi mož Severne Koreje, takoj za severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, ki naj bi bil po različnih navedbah star 31 ali 32 let, utrpel pa naj bi dedno pogojeno putiko. VEČ>>

Obisk velja za signal, da si želi komunistični režim v Pjongjangu izboljšati napete odnose s Seulom. Gre za prvi stik na najvišji ravni med Severno Korejo in južnokorejsko administracijo predsednice Park Geun Hye, odkar je Parkova februarja lani prevzela predsedniški položaj. Po zaključni slovesnosti na Azijskih športnih igrah je delegacija nemudoma odšla na srečanje z južnokorejskim ministrom za združitev Korej Ryoo Kihl-Jaejem. Pogovori so trajali več kot uro, sledilo pa je kosilo, na katerem je bil prisoten tudi svetovalec južnokorejske predsednice za nacionalno varnost Kim Kwan Jin.

Ryoo je izrazil upanje, da bo prisotnost treh visokih voditeljev Severne Koreje "vzpodbuda za pozitiven razvoj v odnosih med Korejama". Severnokorejski predstavniki pa so se Seulu zahvalili za gostoljubnost, ki jo je izkazal severnokorejskim atletom med športnimi igrami. V Seulu so potrdili, da jih je Pjongjang o obisku visoke delegacije obvestil le dan prej. Južnokorejski minister za združitev je po pogovorih sporočil, da sta se obe strani danes dogovorili za ponovno vzpostavitev formalnega dialoga na visoki ravni, ki je bil prekinjen zadnjih sedem mesecev. Ob tem je v sporočilu za javnost še zapisal, da so predstavniki Severne Koreje izrazili "pripravljenost", da bi dialog potekal konec oktobra ali v začetku novembra.

Zadnji pogovori na visoki ravni med obema Korejama so bili februarja letos, sledilo pa je redko srečanje ločenih družin, ki ga je gostila Severna Koreja. Ob tem so v Seulu še potrdili, da se je s severnokorejsko delegacijo želela srečati tudi južnokorejska predsednica, a natrpan urnik nepričakovanega obiska severnokorejske delegacije, ni omogočal obiska predsedniške palače. Do obiska severnokorejske delegacije v Južni Koreji prihaja v času, ko se severnokorejski voditelj že več tednov ni pojavil v javnosti. Nazadnje so v Severni Koreji potrdili, da ima Kim Jong Un zdravstvene težave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.