Od 158 novih županov v prvem krogu samo 10 žensk

© Denis Sarkić, arhiv Mladine

Delež žensk je sicer že v prvem krogu večji kot na lokalnih volitvah leta 2010, ko je bilo na skupno 208 županskih položajih le 10 žensk. Več>>

Županje bodo vodile občine Črna na Koroškem, Kostel, Črnomelj, Majšperk, Dravograd, Semič, Šmarješke Toplice, Solčava, Kozje in Sveti Andraž v Slovenskih goricah. 54 občin bo župana dobilo v drugem krogu, med potencialnimi kandidati pa prav tako prevladujejo moški – teh je 94. Možnost za izvolitev v drugem krogu ima 14 žensk.

Sicer je bila tudi v državnem zboru zastopanost žensk zelo nizka, vse do uvedbe kvot na državnozborskih volitvah leta 2008, ki strankam na kandidatnih listah predpisujejo odstotek žensk. Čeprav so se sprva zdele neučinkovite, se je število poslank v državnem zboru znatno povečalo. V mandatu po uvedbi kvot je v državnem zboru sedelo le 12 poslank, v trenutni parlamentarni zasedbi pa je zastopanost žensk doslej najvišja. Državni zbor ima namreč 32 poslank, kar predstavlja dobro tretjino poslanskih mest.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.