STA, MM

 |  Družba

Istospolne poroke (začasno) legalne

Vrhovno sodišče ZDA zavrnilo pritožbe nasprotnikov istospolnih porok

Ameriško vrhovno sodišče je včeraj praktično potrdilo veljavnost porok med homoseksualci v 30 zveznih državah ZDA s tem, ko je zavrnilo pritožbe petih zveznih držav na odločitve sodišč nižjih stopenj, ki so takšne zveze dovolile. Vrhovno sodišče je brez komentarja zavrnilo pritožbe Indiane, Oklahome, Utaha, Virginije in Wisconsina. To pomeni, da veljajo tudi odločitve zveznih prizivnih sodišč o potrditvi veljavnosti istospolnih porok v Koloradu, Kansasu, Severni Karolini, Južni Karolini, Zahodni Virginiji in Wyomingu, ki na vrhovnem sodišču še niso prišle na vrsto. VEČ>>

Z odločitvijo vrhovnega sodišča so poroke med istospolnimi pari sedaj vsaj začasno legalne v 30 od skupno 50 zveznih držav ZDA ter prestolnici Washington, ki je posebno zvezno upravno območje. Vrhovno sodišče ni sporočilo, kdaj in če sploh bo o tem vprašanju odločalo na nacionalni ravni. Zagovorniki pravic homoseksualcev so z odločitvijo sodišča le deloma zadovoljni, ker želijo rešitev tega vprašanja enkrat za vselej. Nezadovoljni pa so nasprotniki pravice homoseksualcev do porok, ki menijo, da se spor ne bo izšel v njihovo korist glede na to, da sodišče ni zavrnilo sodnih odločitev, ki so odpravile prepovedi homoseksualnih porok, sprejete na referendumih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.