STA, MM

 |  Politika

Luknje v državnem proračunu Alenkine vlade

Vlada v rebalans proračuna za leto 2014

Vlada začenja vladati...

Vlada začenja vladati...
© Borut Krajnc

Vlada bo v čim krajšem času pripravila rebalans državnega proračuna za leto 2014, je po delovnem posvetu vlade na Brdu pri Kranju povedal premier Miro Cerar. Razhajanja so tako na prihodkovni kot na odhodkovni strani. Potrebni bodo tudi ukrepi za uskladitev proračuna za leto 2015 z zavezami do EU. Kot je po srečanju dejal Cerar, so v letošnjem proračunu na odhodkovni strani razhajanja med drugim zaradi neuvedbe nepremičninskega davka in nižjih sredstev iz proračuna EU, kot je bilo načrtovano. Prenizko so bili načrtovani tudi odhodki za obresti in tekoči transferji v pokojninsko blagajno. VEČ>>

Na prihodkovni strani je bilo pobranega več davka na dodano vrednost (DDV), upoštevan tudi ni priliv iz koncesij mobilnih operaterjev. Letos niso več možni strukturni ukrepi, zato bodo prihranke iskali po ministrstvih s krčenjem porabe, je povedal premier. Glede proračuna za leto 2015 je "situacija zelo zahtevna", je dejal Cerar. "Vlada je namreč ugotovila, da obstajajo večja odstopanja med veljavnim proračunom in zavezami iz programa stabilnosti," je dodal. Tako bodo pripravili zakonske spremembe, ki naj bi zagotovile doseganje ciljne ravni primanjkljaja. Sprejete naj bi bile do konca leta, rebalans proračuna za leto 2015 pa bo vlada predlagala predvidoma januarja ali februarja. Podrobnosti glede proračunov za letos in za leto 2015 bo danes predstavil minister za finance Dušan Mramor.

Slovenija mora osnutek proračunskih dokumentov za prihodnje leto v Bruselj poslati do 15. oktobra. DZ je proračun za leto 2015 sprejel novembra lani, ko je načrtovani proračunski primanjkljaj, ki je za letos dovoljen v višini ene milijarde evrov, znižal na 860 milijonov evrov. Za zdaj je načrtovano, da bo proračunska poraba znašala nekaj manj kot 9,5 milijarde evrov, medtem ko naj bi prihodki proračuna dosegli 8,6 milijarde evrov. Vladna ekipa je spregovorila tudi o pripravah na obisk evropske misije, in sicer v zvezi s postopkom glede srednjeročnih makroekonomskih neravnovesij. Kot je napovedal Cerar, se bo ta obisk začel 15. oktobra.

Ministri so obenem sprejeli še odločitev o oblikovanju posebne operativne skupine, ki bo ocenjevala in potrjevala projekte, financirane iz evropskih sredstev in iz državnega proračuna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.