STA, MM

 |  Ekonomija

Milijarda evrov za Euro Disney!

Čista izguba pariškega Disneylanda se je povečala na 103,6 milijona evrov

Podjetje Euro Disney, ki upravlja s pariškim zabaviščnim parkom Disneyland, bo od svojega lastnika prejelo milijardo evrov vreden paket finančne pomoči. Ta je potreben za prebroditev krize, s katero se družba sooča zaradi močnega padca števila obiskovalcev in njihovih izdatkov. Na pariški borzi so delnice Euro Disneyja v uvodnem delu trgovanja izgubile skoraj 12 odstotkov vrednosti. VEČ>>

Načrt vključuje 420 milijonov evrov vredno finančno injekcijo, ki jo bo Euro Disneyju zagotovil njegov lastnik, ameriški Walt Disney. Še 600 milijonov evrov dolga, ki ga ima Euro Disney do Walt Disneyja, pa bodo konvertirali v lastniški delež. Predsednik Euro Disneyja Tom Wolber je težave skupine pripisal razmeram v evropskem gospodarstvu. "Pariški Disneyland je številka ena med evropskimi turističnimi destinacijami, a vztrajne gospodarske težave v Evropi in naše dolžniško breme so občutno zmanjšali poslovne prihodke in likvidnost," je zapisal v izjavi.

Disneyland, ki se nahaja na vzhodnem obrobju Pariza, je bil odprt leta 1992, od takrat pa je sprejel že več kot 275 milijonov obiskovalcev. V letošnjem prvem polletju je sicer zabeležil šestodstotni padec obiska, njegova čista izguba pa se je povečala za 16 odstotkov na 103,6 milijona evrov. Reševalni načrt je "nujen za izboljšanje našega finančnega zdravja" in bo družbi omogočil nadaljevane investicij v zabaviščni park, je še dejal Wolber.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.