Damjana Kolar

 |  Kultura

Mistične globine bajeslovnega Orienta

V Cankarjevem domu bo danes, 7. oktobra ob 19.30 na ogled baletna predstava Noči v izvedbi Baleta Preljocaj, ki od oktobra 2006 domuje v Črnem paviljonu (Pavillon Noir) v Aix-en-Provenceu, prizorišču, v celoti namenjenem plesu, katerega umetniški vodja je Angelin Preljocaj. Navdih za oblikovanje tokratne predstave, ki je doživela velik uspeh, je črpal iz zakladnice zgodb Tisoč in ene noči. Predstava ne preigrava klišejev orientalizma, temveč izraža današnji pogled na vse, kar lik Šeherezade prinaša v današnji čas. Pomembna razsežnost predstave je tudi glasba Natache Atlas ter kostumi slovitega modnega oblikovalca Azzedina Alaïe. Več>>

"V okviru projekta Marseille/Provansa-evropska prestolnica kulture leta 2013 in poudarka na sredozemski regiji sem se odločil raziskovati zbirko Tisoč in ena noč. Izjemen čar delu podarja poseben pripovedni prijem, okvirna zgodba o Šeherezadi, ki si s pripovedovanjem zgodb rešuje življenje. S svojimi besedami, kultiviranostjo in umom lik Šeherezade pomeni branik pred barbarizmom in od nas zahteva ponovni premislek o družbeni vlogi žensk. Literarna mojstrovina razpira številne poti, vsaka od njenih tem me žene v razvijanje plesa kot koncepta in nadaljnje stopnjevanje gibalnega orisa. Delo Noči se potaplja v najbolj mistične globine bajeslovnega Orienta, kjer telo predstavlja simbole tako, kot kaligrafija izraža razpoloženje in čustva," je zapisal Angelin Preljocaj. V predstavi je upodobil je predvsem domišljijske in čutne vidike pravljic ter raziskal skrivnostni čar, ki ga Orient še zaseda v skupnem nezavednem. Osrednji lik Šeherezade je s svojo kulturo in razumom postavljen kot branik pred barbarizmom–nagovarja nas v novo določitev ženske vloge v sodobni družbi.

Angelin Preljocaj, rojen v Parizu, je sprva študiral klasični balet, nato pa se je preusmeril na sodobni ples. V želji po sodelovanju z Zeno Rommett in Merceom Cunninghamom je leta 1980 odšel v New York, nata pa se je znova posvetil študiju v Franciji. Med drugim se je izpopolnjeval pri ameriški koreografinji Violi Farber in francoskem koreografu Quentinu Rouillierju, leta 1984 pa je ustanovil svojo plesno skupino. Za svoje delo je prejel številne nagrade, francosko Ministrstvo za kulturo pa mu je leta 1992 podelilo veliko državno odlikovanje za ples. Je prejemnik nazivov častnik reda umetnosti in književnosti ter vitez častne legije, maja 2006 pa je bil imenovan za častnika reda za zasluge.