Igor Mekina

 |  Svet

Opravičilo za resnico

Podpredsednik ZDA se je zaradi svojih izjav, v katerih je povedal resnico, moral opravičiti

Ameriški predsednik Joe Biden se je takoj zatem, ko se je na harvardskem Inšitutu za politiko nekoliko preveč razgovoril (o čemer smo poročali na naši spletni strani), moral opravičiti najprej turškemu predsedniku Tayyipu Erdoganu, nato pa še oblastem v Katarju, Združenih Arabskih Emiratih in Savdski Arabiji. Joe Biden je namreč zatrdil, da so ti ameriški zavezniki tudi največji problem ZDA, saj so v Sirijo in Irak pošiljali ekstremiste in jih financirali, s temi istimi skrajneži, organiziranimi v okviru Islamske države, pa se sedaj spopadajo ZDA in njihove zaveznice v Iraku in Siriji. VEČ>>

 Turški predsednik Erdogan je podpredsedniku ZDA še posebej zameril to, ker je le-ta študentom navedel domnevno Erdoganovo izjavo, v kateri naj bi mu Erdogan priznal, da je imel Biden prav s svojimi opozorili, da so v Turčiji v preteteklosti preveč ljudi spustili čez mejo v Sirijo in da bodo sedaj mejo zaprli. "Če je Biden povedal te besede, potem je zame preteklost. Nikoli nisem rekel kaj takega," je dejal turški predsednik in zatrdil, da njegova vlada ni dala niti najmanjše podpore borcem Islamske države in da celo tuji borci nikoli niso prišli iz Turčije v Sirijo.

Joe Biden je zaradi tega že poklical turškega predsednika Erdogana in mu v telefonskem pogovoru dejal, da se "opravičuje za kakršnokoli razumevanje, da naj bi Turčija ali drugi zavezniki v regiji namerno oskrbovali ali podpirali rast ISIL, IS, ali ISIS ali druge nasilne ekstremiste v Siriji," je sporočila Bela hiša. Tiskovni predstavnik Bele hiše During Josh Earnest je na tiskovni konferenci dejal, da ima podpredsednik "dovolj osebnosti, da prizna, če naredi napako". Na ponovljena vprašanja, ali so bile izjave Joe Bidna resnične ali ne, pa tiskovni predstavnik ni želel odgovoriti.

Večina medijev je ocenila, da je Joe Biden pred študenti povedal resnico, ki pa je tako neprijetna, da je zaradi tega nastal diplomatski škandal, ki ga je podpredsednik ZDA na koncu moral zgladiti z javnim opravičilom. "Nobena od izjav gospoda Bidena ni bila netočna. ZDA so že dolgo časa pritiskale turško vlado, da naj zapre svojo mejo, da bi preprečila prihodnjim skrajnežem ter uporabljale Turčijo kot tranzitno pot do Islamske države. Strokovnjaki so tudi povedali, da je podpora zalivskih monarhij pomagala k povečanju števila ekstremistov," je zapisal New York Times.

Vendar so besede podpredsednika ZDA prišle v javnost v precej napetem trenutku, ko poskuša Barack Obama proti Islamski državi v Iraku in Siriji organizirati mednarodno koalicijo. Javno priznanje, da koalicija napada tiste, ki jih je še pred nekaj meseci podpirala in ki so ji nato ušli iz nadzora, je bilo tudi za ZDA precej neprijetna zadeva. Vse skupaj je verjetno precej razveselilo tudi Vladimirja Putina, ki je doslej redno in zaman opozarjal na nespretno politiko ZDA v Siriji in je 7. oktober, svoj 62 rojstni dan, sicer preživel nekje na neznanem kraju v Sibiriji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.