STA, MM

 |  Politika

»Bratuškova je simptom problematičnega sistema«

Erjavec: Z zaslišanjem Bratuškove si gotovo nismo utrdili ugleda v EU

To za ugled Slovenije ne pomeni nič dobrega.

"To za ugled Slovenije ne pomeni nič dobrega."
© neurope.eu

"Včeraj gotovo nismo utrdili ugleda v EU," je Erjavec priznal pred srečanjem koalicije. "Lahko smo videli in spremljali prenos, vsak si lahko ustvari svoje mnenje," je v izjavi novinarjem o zaslišanju Bratuškove sprva dejal Erjavec. A bo po njegovem mnenju tudi velika škoda, če bomo izgubili prestižno mesto podpredsednika komisije za področje energetike. Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec obžaluje, da je nastop Alenke Bratušek na zaslišanju za evropsko komisarko izpadel "tako, kot je", še bolj pa mu bo žal, če bomo izgubili "prestižno mesto podpredsednika komisije za področje energetike". V NSi so zaslišanje ocenili kot polomijo, v ZL predlagajo, da komisarja v prihodnje izbira ljudstvo. VEČ>>

Bratuškovo sta v ponedeljek v Bruslju zaslišala parlamentarna odbora za energijo in okolje. Kandidatka je bila že med zaslišanjem deležna kritik poslancev, da v odgovorih ni dovolj konkretna, a odločitve o njeni usodi odbora še nista sprejela. Vprašanje novega kandidata za evropskega komisarja oz. nadaljnjih potez v primeru zavrnitve Bratuškove je po Erjavčevih besedah odločitev vlade. S tem je odgovoril tudi na vprašanje, ali pričakuje, da bi v tem primeru prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izbiral med drugima dvema kandidatoma, ki jih je prejšnja slovenska vlada poslala na izbiro poleg Bratuškove - Erjavcem in evropsko poslanko Tanjo Fajon.

V koalicijski SD so za zdaj bolj skopi z izjavami glede zaslišanja Bratuškove. Če bo Evropski parlament njeno kandidaturo zavrnil, tudi po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana to za ugled Slovenije ne pomeni nič dobrega. V stranki ZaAB, ki ji predseduje Bratuškova, se na vprašanja v zvezi z zaslišanjem ne odzivajo.

NSi je medtem že v ponedeljek zvečer zapisala, da utegne potrditev Bratuškove po polomiji zmanjšati ugled evropskih institucij tako v Sloveniji kot v drugih evropskih državah. Bratuškova kljub večkratnim pozivom evropskih poslancev na zaslišanju ni uspela konkretno in suvereno odgovoriti na nobeno vprašanje, kar po mnenju stranke kaže, da njena kandidatura nikoli ni temeljila na strokovnosti oziroma kompetentnosti, temveč predvsem na "političnem kupčkanju njene padle vlade". NSi zato poziva vlado Mira Cerarja, naj Bratuškovo odpokliče in zamenja z bolj kompetentnim oz. strokovnim kandidatom ali kandidatko.

Kritičen je bil tudi vodja poslancev ZL Luka Mesec in ocenil, da je Bratuškova očitno neprimerna za mesto evropske komisarke. Po njegovem mnenju je odgovarjala precej posplošeno in nedorečeno, veliko se je ponavljala, "tako da je bilo očitno, da je bila njena politična platforma narejena v parih dneh ali pa mogoče na letalu v Bruselj". V ZL predlagajo, da se člane Evropske komisije izbira demokratično, torej z volitvami, razmisliti bi bilo treba tudi o možnostih elektronske demokracije. Zdaj pa bi se, kot je dodal Mesec, Bratuškova že zaradi osnovne politične higiene morala umakniti. "Bratuškova ni problem sama po sebi, ona je simptom problematičnega sistema. Tokrat se moramo pogovoriti, kaj bo, ampak neko krpanje celotne problematične strukture verjetno ne bo pripeljalo do bistveno boljših rezultatov, kot jih imamo zdaj," je še dejal Mesec.

Slovenska vlada sicer čaka na odločitev pristojnih odborov Evropskega parlamenta glede Bratuškove, in šele, ko bo ta sprejeta, bo sprejela odločitev glede slovenske kandidatke. Slovenski člani Evropske ljudske stranke (EPP) so v Bruslju predsednika vlade Mira Cerarja pozvali, naj bo bolj proaktiven v procesu izbire komisarskega kandidata iz Slovenije. Ob tem obžalujejo, ker niso bila slišana njihova opozorila o komisarski kandidatki za podpredsednico za energetsko unijo Alenki Bratušek. Vseh pet slovenskih članov EPP - Franc Bogovič, Lojze Peterle, Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver - je pred zaslišanjem v pismu prihodnjemu predsedniku komisije Jean-Claudu Junckerju izrazila odločno nasprotovanje Bratuškovi.

Bogovič je danes izrazil obžalovanje, ker niso bili slišani že poleti, saj ponedeljkovo zaslišanje ni bilo nikomur v ponos. Podobno meni Tomčeva, ki pravi, da so opozarjali na problematičnost slovenske kandidatke in da bi se lahko temu nerodnemu položaju izognili. "Včeraj je bil dan resnice," je še ocenila. Ob tem je Tomčeva poudarila, da bi slovenska vlada v procesu izbiranja slovenske komisarske kandidatke ali kandidata morala biti bolj proaktivna. Tudi Zver je kritičen, češ da je Cerarju ugajalo, da se je ves mesec pisalo o Bratuškovi, ne o njem. Pri tem ocenjuje, da je nenavadno, da se predsednik vlade nič ne oglasi. "Cerar bi moral dati nogo med vrata," meni Peterle ter izpostavlja, da predsednik vlade mora dati vedeti, da ima boljšega kandidata ali kandidatko. Upanje, da bo Cerar pravočasno ukrepal, je izrazila tudi Šulinova, ki je prav tako izpostavila, da je "včeraj Evropa videla, na kar smo opozarjali".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.