Tamara Kajtazović

 |  Družba

Lumar prejel nagrado Jožefa Mraka za inovativnost v gradnji

© Lara Romih, arhiv Mladine

Vodilno slovensko podjetje v proizvodnji nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov Lumar IG je prejelo nagrado Jožefa Mraka za inovativnost na področju gradnje objektov. Nagrada je bila podeljena v okviru Dneva inženirjev Inženirske zbornice Slovenije (IZS), ki je potekal v Idriji. Več>>

Podjetje je nagrado prejelo za svojo aktivno hišo Lumar. Inženirska zbornica je v utemeljitvi nagrade zapisala, da zgrajena aktivna hiša Lumar v pasivnem standardu predstavlja na eni strani celovit koncept za gradnjo trajnostnih objektov, na drugi strani pa laboratorij za razvoj in optimizacijo nadaljnjih tehnoloških rešitev. Inovativna je tako arhitekturna zasnova objekta, kot tehnološke rešitve, integrirane v projekt. O aktivni hiši Lumar smo podrobneje že pisali v Mladini.

»Z Aktivno hišo Lumar smo v podjetju Lumar že pred dvema letoma sledili smernicam zmanjševanja vplivov na okolje, večji rabi obnovljivih virov energije ter prijetnih bivalnih pogojev. Verjamemo, da je to edini pravi korak razvoja in ustvarjanja trendov kakovostne nizkoenergijske gradnje v Sloveniji in Evropi,« je ob prejemu nagrade dejal Marko Lukić, direktor podjetja Lumar IG. V Mladini si lahko preberete tudi intervju, v katerem je z nami delil, zakaj je nujno, da znaš v poslu v pravem trenutku zategniti zavoro in zakaj je prihodnost v energijsko varčni gradnji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.