Sladki greh

Iz odgovora 3.10.2014 PR službe HSE bi lahko sklepali, da je g. Blaž Košorok povsem neveden postal generalni direktor HSE v novembru 2012. To zagotovo ne drži, kar lahko potrdijo priče, pa tudi dokumenti. Še pred prijavo na mesto generalnega direktorja HSE je g. Košorok komuniciral s tedanjim direktorjem g. Matjažem Janežičem, zagotovo pa tudi z g. Matjažem Eberlincem, ki se je januarja 2012 zaposlili na HSE, pred tem pa je bil zaposlen na TE–TOL, kjer je bil do jeseni 2012 direktor g. Košorok. Oče Matjaža Eberlinca g. Marjan Eberlinc, direktor Geoplin Plinovodov pa je sodeloval 2011 v vladni strokovni ekipi, ki je bila imenovana za pregled postopkov pri izgradnji bloka 6 TEŠ. Poročilo je bilo pripravljeno 30. 4. 2012 in obravnavano na 16. Seji Vlade RS 31.5. 2012.

Torej že avgusta 2012 je bil g. Košorok imenovan za direktorja HSE. Od takrat dalje se je redno udeleževal sej nadzornega sveta in je bil seznanjen o vseh podrobnostih poslovanja. Tedanji direktor g. Janežič je moral pripravljati tedenska poročila. Skupaj z mano pa je tudi aktivno sodeloval pri usklajevanju pogodbe med TEŠ in Republiko Slovenijo.

Na lanskih in letošnjih razpravah o projektu blok 6 TEŠ in o Premogovniku Velenje na odborih in sejah Državnega zbora, sta g. Košorok in direktor TEŠ g. Peter Dermol govorila o izjemnih podražitvah projekta in zavajanju moje ekipe glede vrednosti in časovnega poteka izvedbe projekta. Zaključek razprav je bil, da se pripravi Novelirani investicijski program 6 in se ga predstavi vladi. Tega programa še sedaj ni, ker ga na podlagi njunih razprav v državnem zboru ni mogoče izdelati, ne da bi pri tem sebe postavila na laž. G. Košorok in g. Dermol s svojo ekipo še do danes nista realizirala nobenega sklepa državnega zbora ali vlade glede investicije v blok 6.

Okoli cene premoga pa – g. Košorok je imel na mizi ob prihodu študijo »Projekt 2,25 ; Zmožnosti in potrebni ukrepi v družbi Premogovnik Velenje, d. d., ki bi omogočili prodajno ceno lignita v višini 2,25 EUR/GJ z 26. 10. 2012«, pa poleg veliko kadrovskih menjav, ki se niso obnesle, le naročil novo študijo, ki pa še do danes ni končana. Težko se je odreči sladkemu grehu, še težje ga priznati!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.