Sladki greh

Generalni direktor Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) Blaž Košorok se je minuli teden odzval na naš zapis, da je v letu 2012 tudi sam lobiral za TEŠ6, oziroma za pridobitev državnega poroštva za šesti blok termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6). Zapisal je, da naše informacije ne držijo. In sicer zato ne, ker je funkcijo prevzel šele 4. 11. 2012, ko so bile vse ključne pogodbe že podpisane in zaveze določene, „sprejet pa je bil tudi že novelirani investicijski program številka 5, ki je ponovno določil ceno premoga 2,25 evra/ GJ (septembra 2012).“ Ravno nasprotno naj bi gospod Košorok ob nastopu funkcije preučil vso dokumentacijo ter domnevno prvi javno opozoril, da so podatki v dokumentih zavajajoči.

Trditev, da je gospod Košorok leta 2012 lobiral za TEŠ6 v Mladini opiramo na dokumentacijo protikorupcijske komisije, natančneje, na zabeležene lobistične stike. Gospod Košorok je denimo 16. 11. 2012 obiskal tedanjega predsednika državnega zbora Gregorja Viranta, kjer je lobiral za, citiramo iz dokumenta „poroštvo TEŠ6,“ kot je zapisal Virant. Res je gospod Košorok funkcijo generalnega direktorja HSE prevzel šele 4. 11. 2012. Toda dokumentacija, s katero razpolagamo, kaže, da se je že septembra 2012 udeleževali sej nadzornega sveta HSE kot „opazovalec.“ Glavna točka na teh sejah pa je bila prav peti novelirani investicijski program, ki je bil podlaga za sprejem zakona o poroštvu. Sicer pa je gospod Košorok dobival že od avgusta 2012 naprej vso dokumentacijo v zvezi z projektom, od kvartalnih poročil vladi glede investicije, mesečnih poročil o nadzoru nad projektom TEŠ6, seznanjeni pa je bil že tedaj z vsemi pogajanji in aneksi. Teh torej ni preučil šele novembra 2012.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.