Tamara Kajtazović 

 |  Družba

Iranska elita na Instagramu

© Richkidsoftehran

Na družbenih omrežjih se je kot virus razširila novica o Instagram profilu teheranske bogate elite. Na profilu so objavljene fotografije luksuznih avtomobilov in produktov dragih blagovnih znamk. Iranske oblasti so profil v Iranu že blokirale. Več>>

Richkidsoftehran (bogati otroci Teherana), kot se imenuje zloglasni Instagram profil s skoraj 100.000 oboževalci, je po besedah uporabnikov profila nastal zato, da bi spremenil prevladujoče stereotipe, ki jih ima zahod o Iranu. Med fotografijami boste našli luksuzne hiše, avtomobile in drage modne dodatke s pripisom »vse, kar perzijski fant potrebuje,« pa tudi fotografije divjih zabav z alkoholom in žensk v razgaljenih oblačilih.

V odziv so nekateri pripadniki revnejšega sloja že ustvarili profil Poorkidsoftehran (revni otroci Teherana), kjer objavljajo fotografije najcenejših avtov v Iranu in otrok, ki spijo na ulici. Uporabniki profila opozarjajo, da večina prebivalcev Teherana živi daleč od luksuznih dobrih, s katerimi se hvalijo bogati otroci Teherana. Okrog 28, 3 odstotka mladih v Iranu je brezposelnih, odstotek iranskih družin pod pragom revščine pa je narasel na 40 odstotkov, predvsem zaradi zahodnih sankcij in gospodarske krize. 

Iranske oblasti so v Iranu profil blokirale z utemeljitvijo, da je vsebina vulgarna in spodkopava temeljne vrednote islama. Uporabniki profila so vsebino na Instagramu že izbrisali, kot razlog navajajo lažno publiciteto, ki se je razširila o njihovem profilu. Nekatere fotografije so sicer še vedno dostopne na Facebook strani.

Ime obeh profilov sicer izhaja iz popularnega bloga Richkidsofinstagram, ki objavlja Instagram fotografije bogatašev iz vsega sveta – med drugim boste na njih našli polivanje najstnikov z najdražjimi šampanjci na trgu, potovanja z zasebnimi letali na luksuzne destinacije in podobno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.