|  Politika

Obveščamo! Protestiramo! Zahtevamo!

© YouTube/Metod Bočko

Na ljubljanskih ulicah se je v soboto na protestu proti sporazumom TTIP, Ceta in Tisa, ki so ga pripravili v okviru vseevropske akcije, zbralo več kot 200 ljudi. Opozorili so, da bodo sporazumi omogočili večji vpliv korporacij na zakonodajo ter zapostavili človeka in okolje. Več>>

Ljubljanski protest pod geslom Obveščamo! Protestiramo! Zahtevamo!, ki ga je organizirala Koalicija proti tajnim sporazumom, so začeli na Prešernovem trgu, kjer so govorniki iz različnih organizacij, združenih v koalicijo, opozorili na po njihovem mnenju škodljive posledice, ki bi jih prinesli omenjeni sporazumi. Zahtevali so takojšnjo prekinitev pogajanj o sporazumih in pristojne pozvali, naj poskrbijo za pravično in medgeneracijsko odgovorno svetovno trgovanje. Ob tem so opozorili tudi na pomen zaščite in varstva okolja.

Pri prostotrgovinskih sporazumih, ki jih EU sklepa z ZDA (TTIP) in Kanado (Ceta), se civilna družba boji prilagajanja evropske zakonodaje ameriški in kanadski. Tako bi se lahko znižali standardi, na primer glede gensko spremenjene hrane, uporabe pesticidov, zaščite okolja in delavskih pravic. Nakazana naj bi bila tudi privatizacija javnih storitev. Mednarodni sporazum 50 držav za krepitev konkurence na področju storitev (Tisa) pa naj bi med drugim zniževal standarde na področju varovanja osebnih podatkov državljanov in zmanjševal nadzor držav nad finančnimi korporacijami.

Oglejte si govor Violete Tomič:

FX1FjkkZMkM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.