Damjana Kolar

 |  Kultura

Legenda ameriške folk scene po sedmih letih ponovno v Ljubljani

Po koncertu v Hali Tivoli leta 2007, bo Joan Baez, ki po več kot 50 letih glasbene kariere še vedno izžareva strast do glasbe, danes 13. oktobra ob 20.00 nastopila v Cankarjevem domu. Velja za eno osrednjih imen ameriške folk glasbe 60-tih let prejšnjega stoletja, v okviru katere je bila tudi prva izvajalka, ki si je pridobila zvezdniški status. Zaslovela je predvsem s protestnimi pesmimi, v katerih je kritizirala pojave sodobne družbe. Intenzivno se udejstvuje kot borka za človekove pravice. Več>>

Na začetku svoje kariere je bila folk pevka s čistim, ekspresivnim vokalom. S svojo iskrenostjo je kmalu postala simbol svoje generacije. Pri osemnajstih letih je prvič nastopila na Newport Folk Festivalu (1959), leta 1960 pa je za založbo Vanguard posnela svoj prvi solo album in s pravo mešanico tradicionalnih balad, bluesa, uspavank, kavbojskih napevov, folk melodij ter skladbami zasedb The Carter Family, The Weavers in Woodyja Guthrieja hitro pridobila privržence v ZDA in širše.

Leta 1963 je Joan Baez utrla pot Bobu Dylanu in se z njim odpravila na turnejo. In prav ta vez je zaznamovala folk glasbo v naslednjih dveh letih; v tem času posnela tudi svoje verzije danes dobro poznanih Dylanovih skladb. Na svoj tedanji repertoar pa je umeščala tudi skladbe sodobnih kantavtorjev, kot so Phil Ochs, Richard Farina, Leonard Cohen, Tim Hardin, Paul Simon, kasneje še Jacques Brel, Lennon-McCartney, Johnny Cash in drugi.

Poleg glasbenega delovanja je pomembna tudi zaradi svojega političnega udejstvovanja-v prvih vrstah je marširala z Martinom Luthrom Kingom, Vaclavu Havlu je bila inspiracija za njegov boj za Češko republiko, prepevala je na prvi turneji Amnesty International, izpostavila gibanje za svobodo govora, organizirala odpor proti vietnamski vojni, leta 1993 je nastopila v obleganem Sarajevu.

Med mnogimi nagradami in priznanji, ki jih je prejela v svoji karieri, se najde tudi nagrada za življensko delo, ki jo podeljuje Recording Academy. Njen album iz leta 2008 "Day After Tomorrow" je požel hvalospeve glasbenih kritikov in dobil nominacijo za Grammyja. O njeni življenjski zgodbi so posneli tudi dokumentarec "Joan Baez: How Sweet The Sound" v sklopu PBS American Masters. Od Amnesty International je ob njihovi 50. obletnici prejela posebno priznanje za izjemen doprinos na področju globalnega boja za človekove pravice.