TK, STA 

 |  Politika

Finančni ministri EU o izmenjavi finančnih podatkov in investicijah

© Borut Peterlin

Finančni ministri držav v območju evra bodo na zasedanju razpravljali o ukrepih za spodbujanje investicij, poskušali pa bodo doseči tudi politični dogovor o širitvi sistema izmenjav finančnih podatkov v uniji. Zasedanja se bo udeležil novi finančni minister Dušan Mramor, ki bo kolegom predstavil finančne prioritete nove slovenske vlade. Več>>

O investicijah bodo ministri razpravljali v okviru priporočil za ukrepanje v območju evra. Prva razprava na to temo se je nanašala na rahljanje davčnega primeža, sedaj pa se bodo osredotočili na izboljšanje naložb s ciljem krepitve fiskalne vzdržnosti. Evropska komisija in Evropska investicijska banka bosta poročali tudi o prvem sestanku posebne delovne skupine za to področje, v kateri Slovenijo zastopa državni sekretar Metod Dragonja.

Eden od možnih rezultatov zasedanja je politično soglasje o predlogu sprememb direktive o obvezni avtomatični izmenjavi podatkov na področju obdavčenja. S tako direktivo bi države in druge jurisdikcije od finančnih institucij lahko pridobile vse finančne podatke in si jih avtomatično izmenjale. To bi bilo močno orodje v boju proti davčnim utajam in neizpolnjevanju davčnih obveznosti.

Na dnevnem redu zasedanja so tudi razprave o bančni uniji in uvedbi enotnega nadzornega mehanizma, proračunski načrti za prihodnje leto in pa izvajanje programa pomoči za Ciper, ki zaradi neizpolnitve zavez še ni dobil zelene luči za naslednji obrok 350 milijonov evrov pomoči, ter o programu pomoči za Grčijo. Najverjetneje sicer ne bodo sprejeli nobenih odločitev na to temo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.