TK, STA

, 07:30  |  Politika

Redna misija Evropske komisije na obisku v Sloveniji

V Slovenijo prihajajo predstavniki Evropske komisije, ki bodo ugotavljali napredek države pri spopadanju z makroekonomskimi neravnovesji. Gre za redni delovni obisk Evropske komisije v posamezni članici, ki se sicer imenuje tudi misija za ugotavljanje dejstev. Predstavniki komisije bodo na obisku od srede do petka. Več>>

Misija na čelu z Madžarom Istvanom Szekelyjem se bo sestala s predstavniki ministrstva za finance in drugih ministrstev, kot so ministrstvo za pravosodje, za delo, družino in socialne zadeve, za zdravje, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za javno upravo. Obiskali bodo tudi Banko Slovenije in Urad za makroekonomske analize in razvoj.

Kot smo poročali, so se te dni sestali tudi finančni ministri držav v evroobmočju. Minister za finance Dušan Mramor je ob robu srečanja dejal, da bodo na ministrstvu predstavnikom komisije sporočili, da bo Slovenija nadaljevala strukturne spremembe, ki bodo povečale konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Država bo po njegovih besedah nadaljevala tudi konsolidacijo javnih financ, pri tem pa pazila, da bo domače povpraševanje "raje pospeševala kot zavirala".

Misija Evropske komisije bo sicer pregledala in ovrednotila napredek Slovenije pri izvajanju priporočil Evropske komisije v sklopu t.i. evropskega semestra, cikla evropskega nadzora nad fiskalnim in reformnim ukrepanjem članic, uvedenem v odzivu na krizo. Slovenija je namreč junija iz Bruslja dobila osem priporočil s konkretnimi roki in nalogami za proračunsko in reformno ukrepanje v letih 2014 in 2015. Nanašajo se na ureditev javnih financ, prestrukturiranje bank in podjetij, privatizacijo, minimalno plačo, pokojninski sistem in poslovno okolje. Novost je bilo priporočilo, naj ukrepa proti korupciji. Priporočila je komisija opredelila na podlagi ocen dopolnjenega programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa Slovenije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.