Darja Kocbek

, 11:50  |  Ekonomija

Priprave na novo finančno krizo

Predstavniki ameriške in britanske centralne banke ter predstavniki vlade so se srečali v Washingtonu, kjer so s tako imenovano »vojno igro« simulirali propad mednarodne banke. Vadili so, kako bi bilo treba ukrepati, kdo bi koga moral poklicati, koga naj bankrot finančno obremeni, kako informirati medije, da bi preprečili paniko. Več>>

Kako resno v obeh državah jemljejo te priprave, dokazuje seznam udeležencev, piše Tina Kaiser v die Welt. Med udeleženci srečanja v Washingtonu so bili ameriški sekretar za finance Jack Lew, britanski finančni minister George Osborne, guvernerka ameriške centralne banke Federal Reserve Janet Yellen inguverner britanske centralne banke Mark Carney.

Cilj »vojne igre« je bil, da vladam obeh držav v primeru grožnje bankrota zavožene banke ne bi bilo več treba reševati z davkoplačevalskim denarjem. Tako velike banke, ki bi bila prevelika, da bi lahko padla, ne bi več smelo biti. Preigrali so možnost bankrota ameriške banke s posli v Veliki Britaniji in obratno.

Pred šestimi leti je svetovno finančno krizo sprožil bankrot ameriške velebanke Lehman Brothers. Nekaj dni pred bankrotom so jo ameriški in britanski finančni nadzorniki mrzlično skušali rešiti. Britanci so bili vključeni, ker je imela v Londonu sedež za Evropo. Da se primer Lehman Brothers ne bi več ponovil, hočejo biti regulatorji finančnega trga bolje pripravljeni. Britanski finančni minister Osborne je ob tem priznal, da nobena vojna igra ni enaka dejanski vojni. Simulacija kljub temu pripomore k boljši pripravljenosti za primer krize. »Verjamemo, da imamo zdaj možnosti, ki jih v preteklosti ni bilo – ne bo se nam torej treba odločati, ali naj banko rešujemo z davkoplačevalskim denarjem ali jo pustimo propasti,« je pojasnil.

Simulacijska igra v Washingtonu je bila prva takšna igra na mednarodni ravni. Na nacionalni ravni so takšne simulacije nekaj vsakdanjega. Nemško finančno ministrstvo krizno vajo izvede enkrat na leto. Tako ne preveri le pripravljenosti na bankrot katere od bank, ampak tudi, kako se odzvati na posledice naravnih katastrof ali terorističnih napadov za banke.

Novembra nameravajo finančni ministri najbolj razvitih in najhitreje rastočih držav (G20) vnovič razpravljati o bankah, ki so prevelike, da bi lahko propadle. Pred tem nestrpno čakajo na rezultate »vojne igre« iz Washingtona.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.