Tea Wutte, dv

 |  Družba

Leteča zastava izzvala incident

Na nogometni tekmi med reprezentancama Srbije in Albanije v Beogradu je daljinsko voden letalnik, ki je nosil zastavo s podobo Velike Albanije, povzročil prekinitev tekme. Več>>

Kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo v nogometu med albansko in srbsko reprezentanco se je zaradi nenavadnega incidenta brez golov končala v 44 minuti. Nad igriščem se je, privezana na manjši letalnik, pojavila črna zastava z upodobljenima prvim albanskim premierjem Ismaelom Qemalijem in vojaškim poveljnikom Iso Boletinijem, ki sta v začetku prejšnjega stoletja vodila albanske upornike v boju proti Kraljevini Srbiji. Na zastavi je bil natisnjen tudi datum »28. 11. 1912«, to je datum razglasitve deklaracije o neodvisnosti Albanije, poleg tega pa še zemljevid sicer neobstoječe »etnične« (kot to opisujejo prištinski mediji) oziroma »Velike Albanije«. Podoba Albanije je vključevala ozemlja Kosova, Srbije skoraj do Niša, Črne gore, zahodni del Makedonije in severni del Grčije. Številni tuji novinarji sploh niso dobro razumeli, kaj je pravi motiv na zastavi. Zelo očitno pa je bilo, da zastava ni imela športnega, pač pa le politični motiv.

I0h9mWv2hqA

Z letalnikom naj bi po podatkih srbske policije, ki so jih potrdili tudi v vladi Srbije, iz VIP lože upravljal Orfi Rama, brat albanskega predsednika vlade Edija Rame. Policisti, ki so ga pridržali, ker so pri njem našli daljinski upravljalnik, so utemeljeno osumljenega kasneje izpustili, saj jim je pokazal ameriški potni list in dejal, da je ameriški državljan in da mu zato »ne morejo nič«. Brezpilotno letalo z zastavo naj bi sicer »lansirali« z zvonika cerkve, ki se nahaja v bližini. Napravo so na koncu v svojo slačilnico odnesli albanski nogometaši, predsednik nogometne zveze Albanije pa je ni želel predati mednarodnemu delegatu evropske nogometne zveze (UEFE), predal pa je zastavo.

Incident se je spremenil v pretep v trenutku, ko je mladi srbski reprezentant Stefan Mitrović s skokom dosegel zastavo nad igriščem in jo pričel zvijati. Nato sta nanj »skočila« albanska reprezentanta Bekim Balaj in Etrit Berisha, ki sta po tekmi dejala, da sta »zgolj branila zastavo« ter da bi »za svojo zastavo to naredil vsak«. A nad stadionom Partizana ni plapolala zastava z albanskimi motivi, kot so o incidentu poročali tudi slovenski mediji, pač pa zastava, ki je precej očitno izražala ozemeljske aspiracije do sosednjih držav in nima prav nikakršne zveze z uradno nacionalno albansko zastavo.

Po prerivanju in tepežu z navijači je angleški sodnik Martin Atkinson prekinil tekmo, Albanci pa so se pognali proti tunelu, da bi se zavarovali pred raznimi predmeti, s katerim so jih obmetavali domači navijači. Albanske nogometaše so ves čas varovali srbski nogometaši in posebne enote policije.

Incident, ki ga je začela zastava z albanskimi motivi, je takoj obsodil srbski minister za šport Vanja Udovičić. »To je delo albanskih skrajnežev, ki so za ceno svojih čudnih nagnjen oskrunili šport ... Od Albancev resnično pričakujem, da bodo obsodili dogodek, ki so ga zakrivili njihovi navijači. Pričakujem, da bomo sodelovali pri iskanju krivca,« je dejal. Srbski zunanji minister Ivica Dačić pa je po incidentu dejal, da je šlo za provokacijo na najvišji ravni ter da bi v primeru, če bi kaj takšnega naredili srbski navijači in bi zastavo Velike Srbije razvili nad Tirano ali Prištino, zagotovo takoj »zasedal Varnostni svet OZN«. V Srbiji ob tem poudarjajo, da je še posebej zaskrbljujoče, da je bil v incident vmešan brat albanskega predsednika vlade, ki naj bi se sicer na uradnem obisku v Srbiji mudil čez en teden. V Tirani pa je albanske nogometaše na letališču pričakalo več tisoč navdušenih navijačev. Prekinitev tekme so proslavili tudi v Prištini, glavnem mestu Kosova.

Do incidenta morda sploh ne bi prišlo, če bi bili bolj dosledno izpeljani varnostni ukrepi. Srbska policija je na primer ustavila veliko skupino albanskih navijačev s provokativnimi napisi Osvobodilne vojske Kosova (OVK) in brez vstopnic ter jim preprečila vstop na stadion Partizana, vendar so jim po več intervencijah diplomatov zahodnoevropskih držav pustili, da na stadion pridejo.

Nekateri športni komentatorji del odgovornosti za incident pripisujejo tudi UEFI, ki je dopustila, da reprezentanci Srbije in Albanije igrata v isti kvalifikacijski skupini. UEFA je to preprečila v primeru Španije in Gibraltarja ter v primeru Azerbajdžana in Armenije.

Vse skupaj je vsekakor precej žalosten dan tako za Albanijo kot za Srbijo, saj je tekma veljala za prvo nogometno tekmo med reprezentancama Srbije in Albanije nasploh in se je odvila v času, ko so se odnosi tudi med državama pričeli popravljati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.