TK, STA

, 10:30  |  Svet

Izvoljenih pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN

Generalna skupščina ZN je izvolila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN (VS ZN), ki bodo konec leta zasedle položaje Ruande, Južne Koreje, Argentine, Avstralije in Luksemburga. Novoizvoljene članice so Angola, Malezija, Venezuela, Nova Zelandija in Španija. Več>>

Za izvolitev je potrebno osvojiti dve tretjini glasov prisotnih in glasujočih članic Generalne skupščine, ki skupaj šteje 193 držav. Države se za kandidature odločajo znotraj svojih regionalnih skupin sistema ZN. V afriški, azijski ter latinsko-ameriški so se o kandidaturah dogovorili vnaprej, zato je bilo glasovanje za Angolo, Malezijo in Venezuelo le formalnost. Tudi Španija in Nova Zelandija sta bili načeloma edini kandidati za dva prosta sedeža znotraj skupine zahodna Evropa in drugi (Western European and Others Group – WEOG), vendar se jima je v boju za sedež priključila še Turčija. Države so tako okrepile kampanjo: Španija in Nova Zelandija sta jo zaključili s sprejemoma za veleposlanike in druge povabljene, ki so na koncu dobili tudi priložnostna darila. Turčija je priredila velik sprejem v znamenitem hotelu Waldorf Astoria.

Angola, Malezija, Venezuela in Nova Zelandija so bile izvoljene že v prvem krogu, Španija pa je v tretjem krogu premagala Turčijo. V tem krogu je bilo za zmago potrebnih 128 glasov, Španija jih je dobila 132, Turčija pa le 60.

Drugače je bilo leta 2011, ko je za položaj kandidirala Slovenija − po 16. krogu glasovanj za nestalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov smo morali priznati premoč Azerbajdžanu. Slovenija je sicer že imela položaj nestalne članice VS ZN, in sicer v letih 1998 in 1999. Vzhodnoevropska skupina, katere članica je tudi Slovenija, bo zopet prišla na vrsto za volitve prihodnje leto.

VS ZN je sicer najpomembnejši organ Organzacije združenih narodov. V njem sedi pet stalnih in deset nestalnih članic, ki so izvoljene za obdobje dveh let v Generalni skupščini ZN. Svet sprejema pomembne odločitve na področju miru in varnosti z zavezujočimi resolucijami. Stalne članice – Francija, Kitajska, Rusija, Združeno Kraljestvo in ZDA imajo pravico veta. Za uveljavitev volje mednarodne skupnosti lahko Varnostni svet sprejema tudi sankcije in odobri uporabo sile.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.