Darja Kocbek

, 08:30  |  Svet

Avstrijci preizkušajo živce Evropske komisije

Avstrijska vlada je v torek, ko se je iztekel rok, tako kot preostale članice EU poslala Evropski komisiji v Bruselj predlog proračunskega načrta za leto 2015, zaradi katerega lahko pričakuje kritike. Tako Italija in Francija očitno ne bosta edini članici EU, ki bosta preskušali živce evropskih uradnikov. Predsednik avstrijske vlade Werner Faymann o avstrijskem predlogu proračunskega načrta pričakuje »razprave«. Več>>

Izboljšave predloga proračunskega načrta so v Bruslju po poročanju Standarda od Avstrijcev zahtevali že lani. Evropska komisija je od Avstrije zahtevala večjo obdavčitev nepremičnin, da bi lahko zmanjšala davčno breme na delo. Tokrat se utegne zaplesti, ker Bruselj od avstrijske vlade zahteva, da mora v letu 2015 zmanjšati strukturni primanjkljaj (to je primanjkljaj, ki ne upošteva učinkov gospodarskega cikla oziroma močne konjunkture ali recesije) na 0,45 odstotka BDP. V predlogu, ki ga je finančni minister Hans Jörg Schelling včeraj poslal v Bruselj, je ta primanjkljaj predviden v višini 1 odstotka BDP.

Kancler Fayman namerava pri prepričevanju Evropske komisije kot argument uporabiti tudi spremembo metode izračuna BDP, Avstrija pa je med članicami, ki se jim je zaradi tega BDP zmanjšal. Sklicuje se tudi na prožnost pri uporabi določb pakta stabilnosti in rasti. To pa je argument, ki ga nameravata uporabiti tudi Francija in Italija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.