TK, STA

, 08:00  |  Politika

Cerar na vrhu Asem o povezovanju kultur

V Milanu poteka dvodnevni azijsko-evropski vrh Asem, ki se ga udeležujejo voditelji približno 50 azijskih in evropskih držav. V središču je predvsem tesnejše sodelovanje med Azijo in EU in gospodarska ter varnostna vprašanja. Vrha se je udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je imel nagovor na prvem plenarnem zasedanju. Več>>

Cerar je imel nagovor na temo pospeševanja finančnega in gospodarskega sodelovanja skozi okrepljene povezave med Evropo in Azijo, pri čemer je izpostavil potrebo po krepitvi gospodarskih vezi na eni strani ter zmanjševanju socialnih razlik na drugi. Izpostavil je tudi potrebo po ustvarjanju kulturnih in socialnih okvirov, ki omogočajo boljše povezovanje kultur, kar olajša in krepi povezovalne procese na področju gospodarstva in politike. Pri tem je izpostavil Slovenijo kot dober primer tega, kako je mogoče preko kulture državo povezati s svetom in jo narediti prepoznavno.

Cerar se je ob robu vrha udeležil vrste dvostranskih srečanj s poudarkom na krepitvi gospodarskih vezi. Ob tem je razkril, da je prejel povabilo nemške kanclerke Angele Merkel na obisk v Berlin konec meseca, ki ga je tudi sprejel.

Srečanje voditeljev Asem poteka vsaki dve leti v eni od azijskih ali evropskih držav. Prvi vrh Asem je potekal leta 1996 v Bangkoku, zadnji pa pred dvema letoma v Laosu. Na tokratnem zasedanju se bodo osredotočili krepitvi finančnega in ekonomskega sodelovanja, razpravljali pa bodo tudi o vprašanjih globalnih razsežnosti, kot so podnebne spremembe, človekove pravice in energetska varnost. Pričakovati je, da se bodo dotaknili tudi bolj občutljivih vprašanj, na primer boja proti terorizmu in grožnje islamistov v Siriji in Iraku, pa tudi v razmer v Ukrajini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.