Tamara Kajtazović

 |  Svet

Biogoriva obvezna v Italiji

Italija bo postala prva evropska država, ki bo zakonsko zahtevala uporabo naprednih biogoriv v avtomobilih in tovornjakih. Od leta 2018 dalje bodo morali vsi italijanski dobavitelji goriva v bencin in dizel vključiti vsaj 0,6 odstotka naprednih biogoriv. Uporaba biogoriv je sicer v EU zelo kontroverzna tematika. Več>>

Za izdelavo biogoriv prve generacije so potrebni rastlinski sladkorji in olja, pridobljena iz poljščin, kar vpliva na ceno hrane: več kot je na kmetijskih površinah zasajenih poljščin, ki so surovina za proizvodnjo biogoriv, manj njiv je na voljo za proizvodnjo hrane; poleg tega pa so se največji pridelovalci poljščin, ki se lahko uporabijo tudi za proizvodnjo biogoriv, te odločili prodati proizvajalcem goriv, namesto da bi jih namenili prehrambeni industriji.

Druga generacija biogoriv teh "pomanjkljivosti" nima. T.i. napredna biogoriva so iz biomase in neužitnih ostankov poljščin, pa tudi iz poljščin, ki so lahko vzgojene na zelo nezahtevni zemlji. Posledično sta proizvodnja hrane in prehrambeni trg manj prizadeta.

Prva večja komercialna tovarna naprednih biogoriv je v bližini italijanskega Torina, Italija pa je tudi prva med članicami EU z zakonsko obvezujočim minimumom uporabe teh biogoriv v običajnih gorivih, piše BBC. Chris Malins iz Mednarodnega sveta za čist transport je dejal, da naša zahodna soseda s tem prevzema vodilno vlogo in zagotavlja dober zgled drugim članicam.

EU se je sicer že večkrat ukvarjala z vprašanjem biogoriv: leta 2009 sprejeta direktiva o obnovljivi energiji je zahtevala, naj bo 10 odstotkov energije, porabljene v prometnem sektorju, pridobljene iz obnovljivih goriv. Zaradi skrbi glede spreminjanja površin, namenjenih pridelavi hrane, je EU zahtevek zmanjšala na 5,75 odstotka. Evropski parlament je nato izglasoval, da bo moralo vsaj 2,5 odstotka energije, porabljene v prometu, izvirati iz naprednih biogoriv do leta 2020, vendar so ministri v Evropskem svetu zahtevan minimum znižali na 0,5 odstotka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.