Darja Kocbek

 |  Ekonomija

V šestih tednih je izpuhtelo 3000 milijard evrov

© Tomaž Lavrič

Na borzah vlada panika. Zaradi tega je na globalni ravni v šestih tednih izpuhtelo že za 3000 milijard evrov premoženja. Leta smo stavili na denarno politiko, zdaj imamo opravka z realnimi gospodarskimi problemi. V ciklu smo dosegli stopnjo, ko so slabe novice res slabe novice, je po poročanju Wirtschaftsblatta dejal Steen Jakobsen iz banke Saxo. Več>>

Da investitorji že kar v paniki prodajajo delnice, ugotavlja tudi Focus. Nemški Dax je v zadnjih štirih tednih izgubil 12 odstotkov. Razlog za padce tečajev na borzah je strah pred padcem gospodarstva na globalni ravni, ker je konjunktura v Nemčiji manjša od pričakovane, tudi gospodarski podatki za ZDA so slabši od pričakovanih.

Neue Züricher Zeitung prav tako ugotavlja, da nervoza na trgih ostaja velika, ko pa bodo podjetja začela z objavo poročil o poslovanju v tretjem četrtletju zniževati napovedi, se utegne skepsa še povečati. Da je strah razlog za padec delniških tečajev, poroča tudi spletni Spiegel. Vlagatelji umikajo svoj denar iz rizičnih naložb, kot so delnice ali državne obveznice kriznih držav z evrom, in ga nalagajo v bolj varne nemške in ameriške obveznice, čeprav so obresti zanje tako nizke, kot niso bile še nikoli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.