TK, STA

, 08:00  |  Svet

Koalicijske sile in kurdski borci obranili mesto Kobane

Kurdski borci so s pomočjo zračnih napadov koalicijskih sil uspeli zaustaviti napredovanje skrajnežev Islamske države v mestu Kobane na severu Sirije, blizu meje s Turčijo. Džihadisti naj bi pod nadzorom imeli manj kot petino mesta, kljub temu, da so še pred tednom dni obvladovali okrog 40 odstotkov. Več>>

V srditih spopadih so kurdski borci prodrli v četrt Kani Araban, ki jo je obvladovala Islamska država, pri tem pa so jim z zračnimi napadi pomagala koalicijska letala ZDA in arabskih zaveznic. Po poročanju sirskega observatorija za človekove pravice je pri tem umrlo 31 skrajnežev - napadi koalicijskih letal so terjali 15 žrtev, 16 pa jih je umrlo v spopadih s Kurdi. Kurdska stran je izgubila sedem borcev.

Turčija je do oboroževanja Kurdov in vojaškega posredovanja proti Islamski državi še vedno zelo zadržana, kljub temu, da je mesto Kobane zelo blizu njene meje s Sirijo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zavrnil pozive za oboroževanje glavne kurdske stranke v Siriji Demokratične unije (PYD), saj jo enači s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki je tri desetletja vodila upor za samoupravo na jugovzhodu Turčije. Turške oblasti se namreč bojijo nastanka močnih kurdskih vojaških sil blizu svojih meja. Francija je sicer Turčijo pozvala, naj odpre svoje meje, da bi omogočila prihod okrepitev v Kobane, PYD pa je od Ankare zahtevala, naj dovoli prehod orožja čez svoje ozemlje.

Protestniki po vsem svetu so v preteklih tednih zahtevali, da se mednarodna skupnost aktivneje vključi v obrambo mesta, ki ga Islamska država oblega že več tednov. Kot smo poročali, so v Ljubljani na neukrepanje mednarodne skupnosti opozarjali Erasmus študentje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.