TK, STA

, 07:30  |  Svet

Razširitev EU sankcij proti Siriji

Zunanji ministri držav članic EU so se dogovorili za razširitev sankcij proti Siriji. Uvedli so jih predvsem proti uradnikom, ki jih je nedavno imenoval Asad. Ministri so 16 posameznikov in dve pravni osebi dodali na seznam fizičnih in pravnih oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja. Več>>

Ministri so v izjavi zapisali, da bodo proti 14 posameznikom sankcije uvedli zaradi sodelovanja v nasilni represiji civilistov, dve fizični osebi in dve pravni osebi pa sta bili sankcionirani zaradi zagotavljanja praktične podpore sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. S tem je EU uvedla sankcije proti skupno 211 Sircem in 63 sirskim pravnim osebam.

Poleg tega so ministri priporočili, da EU prepove izvoz goriva za letala Siriji, ker ga al Asadove letalske sile uporabljajo za nediskriminatorne napade na civiliste. Ta dogovor bo veljal po potrditvi voditeljev EU.

Turčijo so pozvali k odprtju meje s Sirijo, da bi omogočili oskrbo ljudi v sirskem mestu Kobane, ki ga že več kot mesec dni oblegajo skrajneži Islamske države. Ministri so izrazili pohvalo Turčiji, ker je sprejela begunce iz Kobaneja, obsodili pa napade in grozodejstva ter kršitve človekovih pravic s strani IS in drugih terorističnih skupin v Iraku in Siriji ter sirskega režima.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.