Tea Wutte

, 08:00  |  Svet

Kdo je tu nor?

Ruski predsednik vlade je prepričan, da je za ameriško nerazumevanje Rusije kriv tudi možganski odklon v glavi ameriškega predsednika Baracka Obame.

Govor ameriškega predsednika Obame v Generalni skupščini Združeni narodov (GS ZN), kjer je Rusijo takoj za ebolo predstavil kot drugo največjo nevarnost za svet, je precej razjezila tako predsednika Rusije Vladimirja Putina kot predsednika vlade Dimitrija Medvedjeva. Putin je svoje pikre komentarje povedal ob robu vojaške parade v Beogradu, še nekoliko bolj strupen pa je bil ruski predsednik vlade Medvedjev, ki je imel sicer v preteklosti precej prisrčne odnose z ameriškim predsednikom. Ruski predsednik vlade je namreč izrazil prepričanje, da je ameriški predsednik te svoje pogumne izjave lahko izustil le zato, ker je nekoliko “premaknjen” v glavi oziroma da možgani predsednika ZDA očitno ne funkcionirajo več prav normalno – kar je v diplomatskih odnosih precej huda in neobičajna obtožba. Več>>

“Zelo me je vznemirilo dejstvo, da je predsednik Obama, ko je govoril za govornico Združenih narodov in našteval največje nevarnosti, ki v tem trenutku pretijo človeštvu, dal ebolo na prvo mesto, Rusko federacijo na drugo, Islamsko državo pa šele na tretje mesto. Tega sploh ne želim niti komentirati, gre za določen možganski odklon,” je dejal Dimitrij Medvedjev za televizijo CNBC. Medvedjev je ob tem tudi dejal, da si Rusija ne želi izolacije pred svetom, pač pa sodelovanje s svetom. “Želimo si na prijateljskih osnovah komunicirati z vsemi civiliziranimi narodi. To seveda pomeni tudi naše partnerje iz ZDA, vendar je za to potrebno popraviti odnose,” je dejal Medvedjev. Ob tem je Medvedjev priznal, da so ameriške sankcije Rusiji povzročile resno škodo sodelovanju z Rusijo in da brez odrekanja tej politiki ne bo mogoče obnoviti partnerstva. “Bodimo odkriti, nismo mi uvedli teh sankcij, uvedli so jih naši partnerji v mednarodni skupnosti. In kot pravi naš pregovor, naj jim Bog pomaga. Kajti brez vsakršnega dvoma mi lahko preživimo tudi te sankcije in prepričan sem, da bodo te sankcije čez čas izgubile na pomenu in preprosto prenehale obstajati. Vendar prav tako ni dvoma v to, da bodo povzročile škodo našim odnosom. Medvedjev je tudi opozoril, da bo Rusija lahko našla nove partnerje za običajne investicijske projekte in mednarodno sodelovanje.

To dokazuje tudi vse večje število novih sporazumov, ki jih podpisujeta Rusija in Kitajska. Predvsem Kitajska je največji zmagovalec sedanjih slabih odnosov med Rusijo in zahodom. Trinajstega oktobra je kitajski predsednik vlade v Moskvi podpisal sporazum o “zamenjavi” juanov za rublje v višini 25 milijard dolarjev. S tem se obe državi izogibata uporabi dolarjev. Istočasno je bil podpisan tudi sporazum o preprečevanju dvojnega obdavčevanja, sporazum o satelitskem navigacijskem sistemu in hitri železnici. Kitajska in Rusija namreč nameravata zgraditi tudi več kot 6000 kilometrov dolgo hitro železniško progo med Moskvo in Pekingom. Vlaki s hitrostjo okoli 300 kilometrov na uro bi potnike in tovor lahko pripeljali od Moskve do Pekinga in obratno že v 24 do 36 urah. Danes vlaki vozijo teden dni, kontejnerji na ladjah pa potujejo od 27 do 48 dni. Takšen prevoz bi bil najmanj enkrat bolj poceni kot današnji transporti blaga z letali. In čeprav bi sankcije zahoda Rusijo lahko stale od 100 do 200 milijard dolarjev letno, ima Rusija z 455 milijardami deviznih rezerv v obliki tujih valut in zlata dovolj časa, da najde nove trge in vire zaslužkov, še preden bi jo evropske in ameriške sankcije lahko “izolirale.” Novi plinovodi do Kitajske bodo zgrajeni že v manj kot treh letih, Kitajska pa lahko od Rusije v zameno pričakuje nove ruske protiletalske sisteme S-400, podmornice, letala in drugo opremo, ki jo je Rusija do sedaj ljubosumno zadrževala zase.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.