Damjana Kolar

 |  Kultura

Družinska drama italijansko-francoske režiserke in igralke

V Kinodvoru bo danes, 22. oktobra ob 21.00 premiera tragikomedije Grad v Italiji, italijansko-francoske režiserke in igralke Valerie Bruni Tedeschi, ki je nastala po avtobiografskih izkušnjah. Gre za zgodbo o družini, ki propada, o dobi, ki se končuje, in ljubezni, ki se začenja. Več>>

43-letna Louise (Valeria Bruni Tedeschi) je naveličana svojega igralskega poklica in si obupano želi otroka. Razkošnemu posestvu njene nekoč mogočne družine italijanskih industrialcev zaradi finančne stiske grozi prodaja, Louise pa se mora ob tem soočiti tudi z boleznijo svojega ljubljenega brata Ludovica. Prav tedaj sreča precej mlajšega Nathana, s katerim se zaplete v negotovo razmerje.

»Že od začetka je bila tu želja, da raziščem Čehova, natančneje Češnjev vrt. Želja, da povem zgodbo o družini, bolnem bratu, gradu, parku, spominih in prodaji posestva, ki simbolizira konec tega sveta. Češnjev vrt in muzikaličnost Čehovovega pisanja sta me spremljala ves čas pisanja scenarija, priprav, snemanja in celo montaže," je povedala Valeria Bruni Tedeschi.

Film temelji na avtoričinem resničnem življenju: Valeria Bruni Tedeschi je pred leti v resnici izgubila brata zaradi aidsa; v vlogo matere je postavila kar svojo resnično mater, pianistko Mariso Bruni; avtoričin nekdanji partner Louis Garrel igra Louisinega mladega ljubimca Nathana; njegov filmski oče je režiser, ki režira svojega sina – ravno tako kot Garrelov oče, priznani francoski filmski ustvarjalec Philippe Garrel … Film so snemali na gradu, ki je nekoč dejansko pripadal družini Bruni Tedeschi.

Igralka, režiserka in scenaristka Valeria Bruni Tedeschi je med drugim nastopila v filmih: Pozabi name (r. Noémie Lvovsky), Nénette in Boni (r. Claire Denis), Varuška (r. Marco Bellocchio), 5×2 (r. François Ozon). Leta 2003 je režirala svoj prvi film, ki ji je prinesel nagrado Louisa Delluca za najboljši prvenec ter nagradi za najboljši prvenec in najboljšo igralko na festivalu v Tribeci. Sledile so Igralke (2007), ovenčane s posebno nagrado žirije v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu. Grad v Italiji je njen tretji celovečerec.