TK, STA

 |  Politika

MZZ poslal protestno noto Hrvaški

© Tomaž Lavrič

Ministrstvo za zunanje zadeve je hrvaški veleposlanici v Sloveniji izročilo protestno noto zaradi ribiških incidentov v Piranskem zalivu. Hrvaška policija je prejšnji teden dvakrat opozorila slovenske ribiče, saj so bili po njihovem prepričanju v hrvaških teritorialnih vodah. Več>>

Na MZZ so sporočili, da so protestno noto izročili zaradi ravnanja hrvaške policije proti slovenskim ribičem na območju, kjer se stališča Slovenije in Hrvaške glede meje na morju razlikujejo. V zadnjih mesecih je namreč hrvaška policija opozorila več slovenskih ribičev v Piranskem zalivu, da se nahajajo v hrvaških teritorialnih vodah, pa čeprav meja na tem območju še ni določena.

V noti so opozorili na prvi odstavek 10. člena arbitražnega sporazuma, ki določa, da se morata obe strani izogibati vseh dejanj ali izjav, ki bi spor lahko še zaostrili ali otežili delo arbitražnega sodišča. Ministrstvo je ob tem pozvalo Hrvaško in vse njene pristojne organe, da se do razsodbe arbitražnega sodišča, s katero bo določena meja na morju, vzdržijo vseh enostranskih dejanj. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.