Tamara Kajtazović

 |  Svet

Islamski borci, dobrodošli na Danskem

V danskem mestu Aarhus z odprtimi rokami sprejemajo bojevnike, ki so se odšli borit v Sirijo ali Irak pod okrilje Islamske države in se sedaj vračajo. V nekaterih državah so džihadisti, ki se vračajo, obravnavani kot teroristični osumljenci. Država jim lahko prepreči vstop ali jih vrže v zapor. Na Danskem pa pristanišče Aarhus s povratniki ravna kot da so negotovi mladostniki in ne teroristični osumljenci. Več>>

Večina jih namreč izhaja iz geta Gellerupparken, ki je dom muslimanskih imigrantov, prispelih na Dansko v 60. letih prejšnjega stoletja, pišeta Anthony Faiola and Souad Mekhennet v Washington Postu. Nezaposlenost med mladimi je v tem delu veliko večja od siceršnjega povprečja v Aaarhusu, stopnja kriminala pa izredno visoka – v preteklosti so rešilna vozila potrebovala policijsko spremstvo, da so lahko prišla v sosesko. Jezni mladeniči, ki so izhajali iz tega okolja, so tako postali odlični kandidati za bojevanje na strani Islamske države.

Ko se povratniki vrnejo, lahko dobijo brezplačno psihološko svetovanje, oblasti pa jim pomagajo pri iskanju službe, šol in univerz. Mestne oblasti v Aarhusu načrtujejo velike spremembe v getu Gellerupparken. Prepričane so, da bi boljše stanovanjske razmere in bivanjski pogoji privabili etnične Dance, kar bi prispevalo k integraciji. Župan Aarhusa Jacob Bundsgaard je dejal, da so ti borci mladi ljudje, ki so se obrnili k veri v zelo težkem času v svojih življenjih. »Soočajo se z eksistencialnimi vprašanji in se želijo boriti za to, v kar verjamejo. Ne moremo sprejeti zakonov, ki bi spreminjali, kako se počutijo in kaj mislijo. Lahko pa jim pokažemo, da smo iskreni glede integracije in dialoga.«

Z vprašanji, kaj storiti s povratniki, se soočata tudi ZDA in Evropa. V Siriji so se za islam borili tudi nekateri Slovenci, z enim od borcev, ki se je vrnil v Slovenijo, pa smo naredili intervju v Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.