Denis Vičič

 |  Družba

V Italiji zaradi poljuba na sodišče

© flickr.com

Tožilstvo v Perugii je na podlagi prijave policije začelo sodni pregon proti osebam, ki so »z dolgim in strastnim poljubom na usta pred mnogimi družinami z otroki povzročili, da so se ti počutili nelagodno«. Več>>

Policisti so osebne podatke treh žensk in treh moških, ki so se poljubljali, zahtevali na protestu marca letos, v začetku oktobra pa je šesterica dobila obvestilo s tožilstva, da jih zaradi »nagnusnega« dejanja čaka sojenje. Vsi so obtoženi motenja javnega reda in miru, štirje pa še protipravnega protestiranja.

Kako je možno, da se to dogaja? In to v razviti demokratični državi?

Obtoženi so homoseksualne osebe.

Popisani so bili zaradi poljubljanja na protestu, na katerem je skupina Santinelle in piedi (Stoječe stražarke), ki je ena od italijanskih različic slovenske Civilne iniciative za družino in pravice otrok, izražala nasprotovanje do poročanja gejev in lezbijk.

Iz mednarodne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) so tožilstvo pozvali, naj pregon takoj opusti: »Obtožbam bi se smejali, če ne bi zrcalile prav tistih protigejevskih stališč, na katerega so gejevski aktivisti na protestu skupine Sentinelle opozorili s poljubljanjem,« o primeru pravi Judith Sunderland iz omenjene mednarodne organizacije.

Opis policije sicer ne vsebuje samo navedb o nesprejemljivem javnem poljubljanju na usta, ampak tudi opise o barvastih oblačilih šesterice.

Do sporov med »stražarkami« in gejevskimi aktivisti sicer prihaja po mnogih italijanskih mestih, kjer protigejevska iniciativa z javno molitvijo opozarja na zanje nesprejemljivo enačenje istospolnih zvez s heterospolnimi. V Benetkah so karabinjeri, italijanska vojaška policija, dvema moškima zaradi poljubljanja na trgu grozili zaradi neprijavljenega in torej nezakonitega (proti)protesta.

V Italiji so sicer tudi dobre prakse, kako ravnati z ovadbami očitno protigejevsko nastrojene policije: tožilstvo v Bergamu je, denimo, opustilo pregon moškega, ki je na protest Stoječih stražark prišel oblečen v lažno nacistično uniformo, da bi tako opozoril na to, da je iniciativa diskriminatorna do gejev in lezbijk, kot so bili nacisti do judov. Policisti so ga prijavili, ker da je propagiral nacizem.

Organizacija združenih narodov sicer opozarja, da bi v demokratičnih družbah vsak nenasilen in neorganiziran protest moral biti dovoljen, in ne kazniv. »Javno poljubljanje gejev in lezbijk ni prekršek,« še poudarja Sunderland. »Upoštevanje zakonskih zvez istospolnih parov je izraz spoštovanja temeljnih človekovih pravic enakosti in nediskriminacije.«

© ilga.org

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.