TK, STA

, 07:30  |  Politika

Stranka ZaAB sprašuje o obstoju političnih zapornikov pri nas

© Uroš Abram

Stranka ZaAB je na varuhinjo človekovih pravic in nevladno organizacijo Amnesty International naslovila pismo, v katerem ju sprašuje o obstoju političnih zapornikov v Sloveniji in nepristranskosti ter neodvisnosti slovenskega sodstva. ZaAB v pismu varuhinjo in Amnesty poziva, naj s svojim mnenjem posežeta v javno razpravo o teh vprašanjih ter s svojim ugledom prispevata k razjasnitvi dilem, ki jih odpira del javnosti, naklonjen zaprtemu predsedniku SDS Janezu Janši. Več>>

Kot pojsasnjujejo v stranki ZaAB, so pismo naslovili na Varuha človekovih pravic Republike Slovenije kot osrednjo domačo ustanovo ter na Amnesty International, pomembno mednarodno organizacijo s področja človekovih pravic, in sicer zaradi vztrajnih poskusov relativizacije sodbe v Janševem primeru in poskusov izvajanja pritiska na sodišča. Prepričani so, da bi njuno pojasnilo pripomoglo k celovitejšemu odnosu širše javnosti o navedenih vprašanjih, saj nenehno javno spodbijanje posamezne sodbe širi neupravičene dvome v pravno državo.

Predsednica stranke Alenka Bratušek tako v pismu sprašuje, ali je sodna veja oblasti v Sloveniji samostojna in nepristranska in ali so sodniki vezani zgolj na zakon in ustavo, in ne na politična navodila, poleg tega pa sprašuje tudi, ali so bile Janši v sodnem postopku kršene človekove pravice in svoboščine zaradi političnega prepričanja oziroma ali je Janša politični zapornik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.