TK, STA

, 07:30  |  Svet

Zmaga prozahodnih in nacionalističnih strank na ukrajinskih volitvah

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Ukrajini je po podatkih vzporednih volitev največjo podporo dobila stranka ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, in sicer 23 odstotkov vseh glasov. Na drugem mestu je nacionalistična Ljudska fronta trenutnega premiera Arsenija Jacenjuka, ki je osvojila 21 odstotkov glasov. V ukrajinsko vrhovno rado se je z osmimi odstotki glasov uspelo prebiti tudi opozicijskemu bloku, ki je povezan z odstavljenim predsednikom Viktorjem Janukovičem. Več>>

Petodstotni parlamentarni prag so poleg omenjenih presegle tudi stranka Samopomoč župana Lvova Adrija Sadovjija, ki je prejela 12 odstotkov glasov, stranka Domovina bivše premierke Julije Timošenko, nacionalistična stranka Svoboda in Radikalna stranka populista Olega Ljaška.

Volitve so potekale mirno, za varnost po vsej državi je skrbelo okoli 85.000 pripadnikov policije in vojske. Volitve sicer niso potekale v samooklicanih neodvisnih republikah Doneck in Lugansk, ki sta pod nadzorom proruskih separatistov, ter na Krimu, ki si ga je marca priključila Rusija. Posledično je volilo skorajda 5 milijonov manj od skupno 36,5 milijonov volivcev, namesto 450 pa so volili 424 poslancev.

Porošenko je predčasne volitve razpisal z namenom, da bi parlament očistil poslancev, povezanih z režimom bivšega predsednika Janukoviča, ki je bil odstavljen februarja po množičnih protestih. Dejal je, da je stari parlament razpustil "ne zgolj zato, ker je bil dolgo poslušen instrument v rokah diktatorja, in ne zgolj zato, ker je bilo več deset poslancev peta kolona Rusije (...) ampak tudi zato, ker se je tekom mesecev prepričal, da ima parlament zelo nizek reformni potencial".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.