TK, STA

 |  Svet

Dilma Rousseff ponovno izvoljena v Braziliji

Predsednica Brazilije Dilma Rousseff je v drugem krogu predsedniških volitev osvojila še drugi mandat. Dobila je 51,6 odstotka glasov, njen protikandidat Aecio Neves pa 48,4 odstotka. Ob zmagi je predsednica pozvala Brazilce, da se poenotijo za prihodnost države ter napovedala odprtost za dialog. Več>>

Dilma Rousseff je kandidatka Delavske stranke (PT), ki se je z njeno zmago na predsedniškem položaju obdržala že četrti mandat zapored. Pred Rousseffovo je bil namreč dva mandata na položaju njen politični mentor Luiz Inacia Lula da Silva. Rousseffova je sicer nekdanja levičarska gverilka, ki so jo v času brazilske vojaške diktature zaprli in mučili. V prvem mandatu ji je z razširitvijo socialnih programov uspelo potegniti milijone Brazilcev iz revščine. Tudi član desnosredinske Stranke brazilske socialne demokracije (PSDB) Neves je med kampanjo obljubljal, da bo socialne programe boja proti revščini v primeru zmage obdržal.

Že v prvem krogu volitev 5. oktobra je slavila Rousseffova, in sicer z 41,6 odstotki glasov. Neves, potomec vplivne politične družine in favorit gospodarstva za premagovanje gospodarskih težav, ki so zajele sedmo največje gospodarstvo sveta, pa je prejel 33,6 odstotka volilnih glasov.

Predsednica je ob zmagi napovedala politične reforme in boj proti korupciji. Ta je še posebej zaznamoval predvolilno kampanjo, Neves je namreč člane njene vlade obtoževal koruptivnosti. "Vnovič sem bila izvoljena za predsednico, da izvedem velike spremembe, ki jih Brazilci zahtevajo," je dejala. Izrazila je prepričanje, da volitve niso razdelile države na dva dela. "Prinesle so nasprotujoče si ideje, a s skupno željo za boljšo prihodnost države," dodaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.