TK, STA

, 08:30  |  Politika

Vrh koalicije o proračunu

Predsedniki in poslanci koalicijskih strank so se sestali na Brdu pri Kranju, kjer so se pogajali o rebalansu državnega proračuna za leto 2015. Vlada je namreč dorekla ukrepe za rebalans, s katerimi naj bi dosegla ciljni primanjkljaj. Ukrepi naj bi na odhodkovni strani prinesli 607 milijonov evrov primanjkljaja, na prihodkovni strani pa dodatnih 108 milijonov evrov prihodka. S tem bi dosegli ciljni javnofinančni primanjkljaj pod tremi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP). Več>>

Po besedah ministra za finance Dušana Mramorja so ukrepi poleg zavez glede primanjkljaja usmerjeni tudi v spodbujanje gospodarske rasti. Tako bodo v strukturi izdatkov povečali deleže investicijskih odhodkov in transferjev za investicije ter izdatkov za blago in storitve, ki imajo glede na izračune ministrstva največji učinek na rast BDP. Sicer so predvideni ukrepi v javnem sektorju, pri javnem naročanju, financiranju občin, davkih in prispevkih za študentsko delo. Premier Miro Cerar je dejal, da se je vlada za ukrepe dogovorila soglasno in da so se koalicijski partnerji odrekli marsičemu, da bodo lahko izpolnili vse zahtevne kriterije za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. 

V prihodnjih tednih bo tako skupaj s predlogom obeh rebalansov v obravnavo v državni zbor prišlo kar nekaj zakonskih predlogov in drugih projektov, s katerimi so se danes seznanili koalicijski partnerji. "Koalicija je v vseh osnovnih zadevah poenotena, konkretno delo na posameznih projektih pa bo sprožilo različna vprašanja in ta smo danes izpostavili," je pojasnil Cerar. Predsednik stranke Desus Karl Erjavec je dejal, da mora imeti vlada za uspešno izpeljavo ukrepov polno podporo v DZ. "Zato je prav, da poslance sproti seznanjamo, kakšne ukrepe predlaga vlada," je dodal.

Sicer je Erjavec izrazil zadovoljstvo glede izpogajanih regresa za upokojence, saj ga bodo z že dogovorjenimi dodatnimi 19 milijoni evrov zagotovili za tiste, katerih pokojnine ne presegajo 800 do 850 evrov. Del teh dodatnih sredstev bodo namenili tudi za tiste, ki prejemajo najnižje pokojnine. "Glede na to, da se izdatki povsod krčijo, je uspeh, da smo uspeli izposlovati dodatnih 19 milijonov evrov," je dejal. Predsedujoči SD Dejan Židan je prav tako izrazil strinjanje z ukrepi. "Uspelo nam je obraniti socialne transferje, tako da bo tudi naslednje leto na voljo 1,3 milijarde evrov," je dejal. Židanu se zdi pomembno, da za javni sektor prihodnje leto veljajo le tisti ukrepi, ki veljajo že v letu 2014. "Vsi ostali ukrepi bodo sprejeti le, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji," je zagotovil. Sicer sta tako Erjavec kot Židan poudarila potrebo po ohranitvi stabilnosti vlade. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.