TK, STA

, 08:00  |  Politika

Svet za nacionalno varnost o kriznih območjih in eboli

© Profimedia

Svet za nacionalno varnost, pristojen za usklajevanje nacionalno-varnostne politike, se je sestal na ustanovni seji, na kateri so se člani seznanili z varnostnimi razmerami in političnimi okoliščinami na Bližnjem vzhodu, v severni Afriki in Ukrajini. Razpravljali so tudi o spopadanju z virusom ebole in morebitni ogroženosti Slovenije zaradi epidemije. Kot je dejal slovenski premier in predsednik sveta Miro Cerar, je bil sklic sveta potreben zaradi trenutnih mednarodnih političnih in varnostnih razmer. Več>>

Po Cerarjevih besedah je svet na seji ugotovil, da Slovenija ni neposredna ogrožena zaradi dogajanja na omenjenih kriznih območjih, obenem pa so se seznanili z ukrepi za zagotavljanje varnosti pripadnikov Slovenske vojske, ki delujejo na teh območjih.

Tudi ebola naj ne bi neposredno ogrožala Slovenije, so ugotovili člani sveta, strinjali pa so se, da Slovenija podpira vse ukrepe in prizadevanja za obvladovanje te epidemije že v njenem žarišču. Slovenija je sicer že sprejela ustrezne ukrepe, usklajene z državami članicami Evropske unije. "Po današnji seji lahko rečem, da imam polno zaupanje v strokovne službe, ki te ukrepe koordinirajo in izvajajo," je dejal premier Cerar.

Vlada v Svet za nacionalno varnost imenuje ministre za obrambo, za notranje zadeve, za zunanje zadeve, za finance in za pravosodje, po novem pa tudi direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Svet, ki mu predseduje premier, je odgovoren za svetovanje vladi pri sprejemanju ukrepov in aktov na področju nacionalne varnosti, prav tako pa usklajuje mnenja in ukrepe ministrstev, drugih državnih organov in organizacij ter ugotavlja in ocenjuje varnostna tveganja in ogrožanje države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.