Tamara Kajtazović

 |  Družba

Slovenija napredovala na lestvici enakosti med spoloma

Svetovni gospodarski forum (WEF) je objavil letošnje poročilo o enakosti med spoloma v 142 državah. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom na lestvici napredovala za 15 mest, in sicer iz 38. na 23. mesto. Več>>

Na lestvici že nekaj let kraljujejo nordijske države, na prvem mestu je od leta 2009 Islandija. Letos ji sledijo Finska, Norveška, Švedska in Danska. Na prvih desetih mestih so še Nikaragva, Ruanda, Irska, Filipini in Belgija. Največ absolutnega in relativnega napredka in izboljšanja je opaziti v državah, ki so bile na začetku merjenja pred devetimi leti zelo nizko na lestvici. Glede na začetno stanje je na področju ekonomske participacije in priložnosti najbolj napredovala Savdska Arabija, na področju doseganja izobrazbe Burkina Faso. Pri zdravju in preživetju je največji napredek opaziti v Angoli, pri političnem opolnomočenju pa Združeni arabski emirati.

WEF v poročilu opaža, da je bilo v devetih letih merjenja spolne neenakosti v svetu le malo izboljšanja na področju enakopravnosti žensk na delovnem mestu. Več napredka je opaziti na področju zdravja in preživetja, kjer je neenakost med spoloma zelo majhna, v 35 državah pa je sploh ni več zaznati. Poročilo napoveduje, da bo popolna spolna enakost dosežena šele leta 2095, predvsem zaradi neenakih možnosti pri ekonomski participaciji in priložnosti.

Slovenija je letos na 23. mestu, kar je naša najboljša uvrstitev doslej.  Gre za posebej velik napredek v primerjavi z letom 2009, ko je bila Slovenija na 52. mestu. Indeks razlik med spoloma za Slovenijo letos znaša 0,744 (pri čemer je 1 popolna enakost) in je izračunan na podlagi razmerij med moškimi in ženskami na ekonomskem, političnem, izobraževalnem in zdravstvenem področju. Slovenija se je najbolj odrezala na področju doseganja izobrazbe, kjer indeks znaša 1, in na področju zdravja in preživetja, kjer indeks znaša 0,973. Veliko slabše je stanje na področju političnega opolnomočenja – indeks Slovenije znaša le 0,221.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.