TK, STA

, 08:00  |  Politika

Evropski komisar Janez Potočnik se poslavlja od komisije

© Borut Krajnc

Prvega novembra bo z delom začela nova Evropska komisija. Violeta Bulc bo tako po desetih letih zamenjala trenutnega evropskega komisarja iz Slovenije, Janeza Potočnika. Potočnik je bil na komisarskem položaju od vstopa Slovenije v Evropsko unijo dalje, sprva kot sokomisar za širitev Evropske unije, nato kot komisar za področje znanosti in raziskav ter nazadnje še za področje okolja. Kakšna je njegova zapuščina in kako uspešen je bil kot komisar? Več>>

Jose Manuel Barroso, ki je bil predsednik Evropske komisije zadnja dva mandata, je izpostavil, da je cenil delo s Potočnikom, ki je bil po njegovih besedah dragocen član ekipe. "Komisar Potočnik je bil zelo učinkovit v mednarodnih pogajanjih. Njegovi mednarodni partnerji ga zelo spoštujejo. Odigral je ključno vlogo pri sprejemanju globalnega sporazuma o biotski raznovrstnosti v Nagoji. Bil je v prvi vrsti v prizadevanjih za cilje ZN o trajnostnem razvoju v Riu in New Yorku," je dejal Barroso.

Analitičarka bruseljskega inštituta European Policy Centre Annika Hedberg je za STA dejala, da je imel Potočnik zelo težko delo v prizadevanjih za uveljavitev konceptov učinkovite rabe virov in krožnega gospodarstva, zavzemal pa se je za nov način razmišljanja in izpostavil tržni pristop pri ustvarjanju krožnega gospodarstva. "Včasih ena oseba lahko spremeni stvari in on je vsekakor poskušal pokazati, da lahko spremenimo razmišljanje o politikah in da lahko premostimo silosni pristop. Čeprav je žal obstajalo nasprotovanje njegovim prizadevanjem za uveljavitev in prikaz koristi koncepta krožnega gospodarstva, njegova zapuščina ne bo pozabljena," je poudarila Hedbergova.

Potočnik je sicer v preteklosti naletel na očitke zaradi plače, Teš 6, preveč sterilne drže v sporu s Hrvaško in glede plinskih terminalov. Za STA je dejal, da komisijo zapušča z dobrimi občutki, a z rahlim priokusom komisarske sage. Prav tako je dejal, da je nova slovenska komisarka dobila dober resor, dovolj konkreten, da bo lahko v njem s trdim delom pustila svoj pečat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.