Denis Vičič, sta

 |  Politika

Tudi Transparency international proti korupciji

© Transparency international

Transparency international Slovenija je v okviru projekta Spregovori ustanovil Center za zagovorništvo, informiranje in pravno svetovanje, namenjen prijaviteljem korupcije. Na otvoritvi je bil slavnostni govornik premier Miro Cerar. Več>>

Da bi bili tisti, ki so priča koruptivnih dejanj, bolj pripravljeni to prijaviti, so v društvu Integriteta vzpostavili točko, ki bo pričam in žrtvam korupcije nudil brezplačno in zaupno pravno svetovanje.

Prijave in podatki, ki jih bodo zbrali, bodo služili pri oblikovanju sistemskih sprememb v zakonodaji in praksi, da bi se korupcija kar čimbolj zmanjšala.

Cerar je center seveda pozdravil. Poudaril je, da je pomemben doprinos centra to, da prijavitelji niso anonimni in torej za prijavo prevzamejo odgovornost. »Tisti, ki kritizirajo, kritiko navadno izražajo na nekulturen in nekonstruktiven način ter se ob tem skrivajo v anonimnosti,« je dejal. Najbolj glasni pa naj bi bili pri obtoževanju drugih tisti, ki so najbolj obremenjeni s korupcijo.

Po mnenju predsednika vlade si sicer Slovenci »prepogosto zatiskajo oči in ne spregovorijo. Mnogi se ne zavedajo, kako pomembno je ne samo govoriti o tem problemu, ampak biti pri tem tudi odgovoren. Ljudje namreč v današnjih časih preko medijev, forumov ipd. nekritično in neodgovorno obtožujejo, kritizirajo in izražajo dvome«, je dejal.

V aktualni Mladini pišemo tudi o tem, da se predsednik vlade Miro Cerar ni postavil v bran Agenciji za varstvo konkurence (AVK), ki je ugotovila, da je DZS sodelovala v kartelnem dogovoru pri dobavi pisarniške opreme javnemu sektorju. Čeprav je preiskava primera DZS trajala skoraj dve leti, kot pravi vodja AVK Krašek, »z zelo natančno analizo dejstev«, je Cerar dejal, da je »trdno prepričan, da bo Petrovič (ki je bil takrat zaposlen v DZS-ju) tudi uradno dokazal, da očitanega nezakonitega poslovanja ni bilo«.>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.