TK, STA

, 07:30  |  Svet

76,5 milijona otrok v razvitih državah živi v revščini

Poročilo Unicefa o vplivu gospodarske krize na blaginjo otrok v razvitih državah je pokazalo, da v skupno 41 državah članicah EU in OECD že 76,5 milijona otrok živi pod pragom revščine. V Sloveniji je v obdobju gospodarske krize po podatkih poročila dodatnih 7000 otrok padlo pod prag revščine. Več>>

V času gospodarske krize od leta 2008 se je revščina otrok povečala v 23 od 41 razvitih držav, vključenih v poročilo. Na Irskem, Hrvaškem, Islandiji, v Latviji in Grčiji so se stopnje revščine povečale za več kot 50 odstotkov. Gospodarska kriza je v revščino pahnila 2,6 milijona otrok v analiziranih državah.

V 18 državah so vlade našle učinkovite načine, ki so ublažili najhujše posledice gospodarske krize, in uspele občutno zmanjšati revščino otrok. Čile, Avstralija, Finska, Norveška, Poljska in Slovaška so uspele revščino otrok zmanjšati za približno 30 odstotkov. Po podatkih Unicefa je bil odločilni dejavnik preprečevanja revščine krepitev socialne zaščite.

Slovenija se je uvrstila na 26. mesto na lestvici sprememb v revščini otrok. Spodbuden je sicer podatek, da se je v enakem obdobju revščina starejših znižala za 1,8 odstotne točke, kar kaže na učinkovito oblikovane ukrepe za to skupino, navajajo v Unicefu. V Sloveniji se je od leta 2008 za 11 odstotnih točk povečala brezposelnost mladih, in sicer na 21,6 odstotkov populacije, kar je po mnenju Unicefa zelo zaskrbljujoče.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.