Denis Vičič

 |  Politika

Ovadena Bossman in Popovič

Župan občine Piran je podpisal pogodbo, s katero je kolegu iz SD in mestnemu svetniku zagotovil plačo v višini skoraj 3000 evrov. Župan občine Koper pa naj bi zlorabil položaj, ko je v imenu občine podjetju, ki ga vodita njegova mati in sestra, prodal gostišče, podjetju Grafist pa »znižal« ceno za odkup skladišča soli Libertas in občino oškodoval za 160 tisoč evrov. Več>>

Koprski kriminalisti so preiskavo o nepravilnostih pri vzpostavitvi brezžičnega omrežja v občini Piran začeli sredi leta 2013, po tem, ko je sume korupcije na podlagi prijave potrdila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Zgodba se je začela že marca 2012, ko je podjetje ASK Global ustanovilo podjetje Manasa Šest. Kmalu za tem je bilo lastništvo tega podjetja, ki je ustanovni kapital medtem že nakazalo nazaj podjetju ASK Global, preneseno na fizično osebo S. P. Podjetje je bilo isti dan preimenovano v Obalni tehnološki sklad, piše v poročilu komisije.

Tu prvič nastopi piranski mestni svetnik Mitja Cestnik (SD). S.P., lastnica podjetja Obalni tehnološki sklad, ki je po trditvah komisije nekdanja sošolka in prijateljica Mitje Cestnika, 5. aprila 2012 z njim sklene pogodbo o zaposlitvi do aprila 2017. Zdaj že direktor Cestnik ima plačo 2980 evrov bruto na mesec in mnoge dodatne ugodnosti, kot so povračilo stroškov prevoza na delo, dodatek za delovno uspešnost, službeni telefon, doma in v tujini bi se lahko usposabljal do 30 dni na leto in odpravnino v višini šestih zadnjih mesečnih plač.

Le dan kasneje, 6. aprila 2012, je bila pri notarki med S. P. in občino Piran sklenjena darilna pogodba o brezplačnem prenosu poslovnega deleža podjetja Obalni tehnološki sklad občini. Podpisal jo je Peter Bossman, ki naj bi, kot je dejal na zaslišanju pri KPK, šele takrat izvedel, da je občinski svetnik »iz njegovih vrst« direktor in edini zaposleni podjetja ter da bo občina s prevzemom podjetja dejansko morala temu direktorju, ki vodi podjetje brez strank in brez tržnega deleža, izplačevati plačo. Vseeno je pogodbo podpisal.

»Direktor Mitja Cestnik prejšnji družbenici podjetja in podjetju samemu ni predstavljal nikakršnega stroška, saj je sredstva za stroške dela zagotovila Občina Piran, enako velja tudi za ostale materialne stroške poslovanja podjetja. To še dodatno vodi k sklepu, da je bil brezplačen prenos 100% lastniškega deleža podjetja na Občino Piran izveden zato, da bi se izognili postopku ustanavljanja podjetja ter s tem tudi izbirnemu postopku za imenovanje direktorja podjetja, za kar je skladno s Statutom Občine Piran pristojen občinski svet Občine Piran,« so zapisali na KPK.

Čeprav Bossman zanika, da bi bil v zgodbo vpleten, njegova vloga ni povsem enoznačna. Bossman je namreč, kot ugotavlja KPK, odredil prerazporeditev 50.000 evrov sredstev na proračunsko postavko Pospeševanje podjetništva in lokalnega gospodarstva, iz katere se je nato denar stekel na račun podjetja Obalni tehnološki sklad. Občina je sicer s podjetjem sklenila dve pogodbi v skupni vrednosti 110.000 evrov.

»Mitja Cestnik bi se po mnenju komisije kot občinski svetnik moral vzdržati organiziranja projektov, pri katerih bi sam pridobival koristi na račun občine. Po ugotovitvah komisije delovanje Mitje Cestnika ni bilo transparentno,« je zaključila KPK.

»Župan Občine Piran Peter Bossman je po mnenju komisije zanemaril svojo odgovornost kot zakoniti zastopnik občine, ki v njenem imenu sprejema tudi obveznosti. S tem, ko je župan podpisal pogodbo in je občina postala lastnica edinega poslovnega deleža podjetja Obalni tehnološki sklad, d.o.o., je v imenu občine prevzel podjetje, ki je bilo ustanovljeno na novo, brez premoženja, brez strank, brez verodostojnega poslovnega načrta in z direktorjem, občinskim svetnikom Mitjo Cestnikom, ki je to postal dan pred prevzemom podjetja in je s pogodbo o zaposlitvi, prav tako podpisano dan pred prevzemom podjetja v občinsko last, pridobil tudi pravico do plače. Župan, ki je bil po lastnih besedah presenečen, ko je pri notarki ugotovil, da je Mitja Cestnik direktor podjetja, bi moral po mnenju komisije kot odgovorna oseba občine v tistem trenutku zavrniti podpis pogodbe o prevzemu podjetja in skrbno preveriti vse okoliščine, saj je bilo očitno, da obstajajo določena ozadja in da je posel z vidika občine netransparenten. Tako pa je nastal vtis, da je župan Bossman s svojega položaja aktivno uresničil zasebni interes oziroma napravil uslugo občinskemu svetniku in strankarskemu kolegu Mitji Cestniku (Mitja Cestnik in Peter Bossman sta člana politične stranke Socialnih demokratov). Četudi ta vtis, ki ga med drugim izkazuje prijava, ki jo je prejela komisija, ne odraža dejanskega stanja, pa je celoten posel toliko netransparenten in obremenjen s spornimi okoliščinami oziroma ozadji, da je mogoče trditi, da ravnanja vpletenih niso bila skladna s pričakovano integriteto uradnih oseb javnega sektorja,« še piše v poročilu komisije.

Kot poročajo Primorske novice, so kriminalisti ovadili dve odgovorni osebi občine, direktorja občinskega podjetja, direktorja lokalnega podjetja, direktorja podjetja z Notranjske, nekdanjega direktorja podjetja z Goriške ter direktorja podjetja z mariborskega območja. Med ovadenimi naj bi bil tudi nekdanji vodja Bossmanovega kabineta Dimitrij Šamšal.

Popovič ovaden zaradi domnevne zlorabe položaja

Koprski kriminalisti so na državno tožilstvo poslali tudi novi ovadbi zaradi zlorabe uradnega položaja koprskega župana Borisa Popoviča. Gre za primera prodaje Carpaccio puba in skladišč soli Libertas, pri čemer je med ovadenimi tudi predstojnica občinskega urada za nepremičnine Maja Cernaz Šviligoj, STA povzema poročanje Primorskih novic.

Preiskavo v zvezi s Carpaccio pubom je policija končala že oktobra lani ter ovadila pet oseb, in sicer dve odgovorni osebi občine ter tri zakonite zastopnike dveh gospodarskih družb, pridobljena materialna korist pa znaša približno 95.000 evrov.

Poleg Popoviča in Cernaz Šviligojeve, ki je vodila postopek prodaje, so po podatkih Primorskih novic ovadeni tudi Popovičeva mati in sestra, torej lastnica in direktorica podjetja Danita, ki mu je občina prodala objekt, ter zadnji najemnik Carpaccio puba Igor Šešet.

Občina Koper je leta 2012 sklenila kupoprodajno pogodbo za Carpaccio pub s podjetjem Danita, pri tem pa je Popovič pogodbo podpisal vsaj tri dni prek iztekom roka za oddajo ponudb. Drugi dve ponudbi za nakup je občina zavrnila kot prepozni.

Drugo ovadbo so kriminalisti spisali konec septembra in se nanaša na prodajo objekta Libertas, pri čemer naj bi materialna škoda znašala 160.000 evrov. Med ovadenimi sta poleg Popoviča in Maje Cernaz Šviligoj še zakonita zastopnika družbe Grafist Anto Guberac in Branko Vidović, pišejo Primorske novice.

Koprska občina je objekt Grafistu prvič prodala decembra 2011, a sta stranki maja 2012 kupoprodajno pogodbo razdrli. Občina je nato objekt ponovno ponudila na dražbi. Vrednost skladišča je bila sprva ocenjena na slabih 580.000 evrov, ker dražbe niso bile uspešne, pa je občina ceno vsakič nekoliko spustila. Decembra 2012 je objekt spet kupil Grafist za dobrih 414.000 evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.