TK, STA

, 07:45  |  Ekonomija

Države podpisale sporazum o avtomatični izmenjavi informacij o finančnih računih

© Borut Peterlin

Ob robu Globalnega foruma OECD, ki je potekal v Berlinu, so finančni ministri več kot 50 držav in jurisdikcij podpisali sporazum, s katerim so se zavezali k sprejemu mednarodnega standarda avtomatične izmenjave informacij o finančnih računih. Ta je namenjen predvsem boju proti davčnim utajam. Sporazum je podpisal tudi slovenski finančni minister Dušan Mramor. Več>>

OECD je standard sprejel že 15. julija, sestavljajo pa ga vzorčni sporazum med pristojnimi organi, skupni standard poročanja in komentar. V skladu z današnjim sporazumom si bodo države letno izmenjevale informacije o finančnih računih - podatke o njihovih imetnikih, stanju na teh računih in določenih dohodkih oziroma iztržkih iz finančnega premoženja, ki jih bodo pridobivale od finančnih institucij.

Slovenska vlada se je s podpisom sporazuma zavezala, da bo začela s prvo izmenjavo informacij o finančnih računih že v letu 2017. Mramor je dejal, da bo Slovenija s sporazumom dobila vpogled v finančne račune slovenskih davčnih zavezancev tudi v davčnih oazah po vsem svetu, s tem pa bo omogočena bolj pravična razdelitev davčnega bremena vseh državljanov. Na slovenskem finančnem ministrstvu so pojasnili, da davčne utaje postajajo resen problem za države po vsem svetu, saj se velike vsote denarja hranijo v davčnih oazah in ostajajo neobdavčenea. “V boju proti davčnim utajam je pomemben element sodelovanje med davčnimi upravami. Izmenjava informacij pa je eno izmed bistvenih orodij davčnih uprav v tem boju," so zapisali v sporočilu za javnost.

V Mladini smo že pisali o tem, ali takšni sporazumi zares lahko preprečijo izogibanje davkom.>>

Sporazum je sicer podpisalo vseh 28 članic EU. Švica, znana po bančnih tajnostih, pričakuje referendum o tem vprašanju. Do leta 2018 bo sporazum glede na dane zaveze podpisalo še 38 držav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.