TK, STA

, 08:00  |  Politika

Pogajanja o ukrepih za javni sektor še niso zaključena

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.
© Borut Krajnc

Sindikati javnega sektorja so vladi predstavili odgovor na predlagane vladne ukrepe za leto 2015. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da so sindikati enotni in da gredo trenutne zahteve vlade preko mej racionalnega. Pogajanja se bodo tako še nadaljevala, vlada pa se bo v vmesnem času opredelila do navedb sindikatov in iskala rešitve, je napovedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Več>>

Sindikati so se pripravljeni pogajati le o podaljšanju trenutnih ukrepov in v celoti zavračajo vse dodatne ukrepe, ki jih predvideva vlada. Tudi za podaljšanje trenutnih ukrepov zahtevajo časovno omejitev na leto 2015. Kot pogoj postavljajo prenos varovalk, ki zagotavljajo, da vlada ne bo enostransko posegala v dogovor. Sindikati želijo sprostitev napredovanj v celoti in zavračajo predlog zniževanja števila zaposlenih. Koprivnikar je sicer že sedaj dejal, da vlada ne more pristati na sprostitev napredovanj v celoti.

Štrukelj je dejal, da bo treba poiskati drugačne rešitve, saj v javnem sektorju ni več kaj vzeti. Po njegovem mnenju mora možnosti za izhod iz krize iskati vlada, sindikati pa so tisti, ki varujejo interese svojih zastopancev. "Če bi mi sprejeli vse, kar od nas zahteva vlada, bi nam naše članstvo že zdavnaj pokazalo vrata. Naj tudi vlada pokaže, da jo je smiselno imeti. Če namreč sprejmejo vse, kar zahtevajo v Bruslju, potem vlade niti ne potrebujemo, pač pa izterjevalca, ki bo v imenu Bruslja od nas pobral denar," dodaja.

Koprivnikar je pojasnil, da bi upoštevanje vseh sindikalnih predlogov pomenilo dodatnih 60 milijonov stroškov glede na letos. "Alternative zmanjšanju stroškov dejansko ni. Pa ne zato, ker vlada ne bi želela sprejeti ali upoštevati stališč sindikatov, ampak zato, ker teh sredstev nimamo," je navedel. Glede predvidenih posegov v različne dodatke je Koprivnikar potrdil, da bodo iskali druge možnosti za prihranke. O znižanju števila zaposlenih pa je dejal, da je to vedno eden od možnih ukrepov, a mu je najmanj ljub. Ponovil je, da bi se temu lahko učinkovito izognili tako, da bi dela, ki jih državna oz. javna uprava zdaj daje zunanjim izvajalcem, izvedli sami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.