TK, STA

, 07:30  |  Svet

Burkina Fasu grozijo sankcije

Potem ko je po odstopu predsednika Burkina Fase začasno vodenje države prevzela vojska, je posebni odposlanec Združenih narodov (ZN) za Burkina Faso Mohamed Ibn Chambas pozval, naj oblast prevzame civilna prehodna vlada. V primeru, da se to ne bo zgodilo, je Chambas zagrozil s sankcijami ZN. Več>>

Predsednik Blaise Compaore je odstopil po nemirih, ki so izbruhnili zaradi njegovih načrtov, da spremeni ustavo in si tako zagotovi podaljšanje že 27 let trajajoče vladavine. Compaore je po odstopu zapustil prestolnico Ouagadougou, pobegnil naj bi tudi iz države, in sicer v sosednjo Slonokoščeno obalo.

Vojska je nato potrdila Isaaca Zido na položaju začasnega vodje države. Zida, ki vodi skupino mlajših častnikov, je sporočil, da do naslednjih volitev prevzema dolžnosti vodje tranzicije in predsednika države, da bi zagotovil demokratično tranzicijo. Zagotovil je še, da ne bo izdal ali razočaral mladih v Burkina Fasu, ki hrepenijo po demokratičnih spremembah.

Skupina tripartitnih posredovalcev, v kateri so tudi predstavniki Afriške unije in Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas), se je srečala z Zido ter vojaškim vodstvom. Po srečanju je v imenu skupine odposlanec ZN Chambas izrazil zahtevo o tem, naj se vodenje države preda civilni oblasti.

V prestolnici Ouagadougou se je sicer zbralo več tisoč ljudi na protestu proti vojaškemu prevzemu oblasti, k čemur sta pozvali opozicija in civilna družba. "Ne kraji naše zmage, naj živi ljudstvo", "Zida odidi!" je med drugim pisalo na transparentih. Zida je sicer obljubil, da bo pri vodenju prehodne vlade tesno sodeloval s civilno družbo. A opozicija in aktivisti so vojski odsvetovali prevzem oblasti ter pozvali k demokratični in civilni tranziciji.

Vojska se je na protest odzvala silovito in razgnala več tisoč protestnikov. Vojska je prav tako prevzela nadzor nad poslopjem državne televizije RTB.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.