TK, STA

, 08:00  |  Svet

Pridružitveni sporazum med EU in Ukrajino stopil v veljavo

V veljavo je stopil pridružitveni sporazum, ki naj bi okrepil vezi med Evropsko unijo (EU) in Ukrajino. Uvodno srečanje pridružitvenega sveta, kjer bodo določili prioritete in začetek spremljanja implementacije sporazuma, bo še pred koncem leta. Več>>

Sporazum je ključen instrument za izvedbo nujnih reform v Ukrajini v prihodnjih letih, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost Evropskega sveta, Evropske komisije in ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Sporazum bo namreč med drugim zajemal pomembna področja, kot so pravna država, boj proti kriminalu in korupciji, pa tudi intenzivno medsektorsko sodelovanje. Prispeval naj bi k porastu razvoja in stabilnosti na evropski celini ter ustvaril nove možnosti za regionalno sodelovanje med Ukrajino in njenimi sosedami.

Kot smo že pisali v Mladini, se trgovinski del sporazuma, ki predvideva odpravo carinskih ovir med Ukrajino in EU, še ne bo začel izvajati. Rusija je namreč že junija zagrozila s povračilnimi ukrepi, saj se boji, da bi evropski proizvodi preplavili ruski trg. EU je zato, Rusijo takrat povabila na tristranske politične pogovore o izvajanju sporazuma. Rezultat teh pogovorov je bil dogovor o zamiku uveljavitve trgovinskega dela sporazuma.

EU tako pozdravlja razširitev neodvisnih evropskih trgovinskih potencialov za Ukrajino do konca leta 2015 in obenem poudarja pomen ustreznih priprav za uporabo trgovinskih določb sporazuma od 1. januarja 2016.

Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je napovedal, da bo Ukrajina za članstvo v EU zaprosila še pred letom 2020. Take naj bi bile namreč težnje ukrajinskega prebivalstva, ki je svojo voljo izrazilo v nedeljo na parlamentarnih volitvah. "Kot so pokazale volitve, je 90 odstotkov prebivalstva proevropskega," je dejal Klimkin. Od EU pričakuje močno podporo pri reformah, jasen politični signal z vidika evropske perspektive ter potovanje v EU brez vizumov za ukrajinske državljane.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.