Denis Vičič

 |  Politika

Kanclerka postavila mejo

Britanski premier David Cameron bi rad omejil število migrantov iz držav članic EU, ki bi prejeli dovoljenje za delo na Otoku. Angela Merkel je po poročanju Spiegla dejala, da se, če bi Britanci načrte uresničili, ne bi več zavzemala za to, da še ostanejo del povezave. Omejitev priseljevanja bi bila namreč v popolnem nasprotju z evropskim načelom svobodnega gibanja in dela znotraj Unije. Več>>

Cameron je pred dnevi napovedal, da bo, če bodo na prihajajočih volitvah v maju ponovno zmagali njegovi Konservativci, leta 2017 izvedel referendum o izstopu Britanije iz EU. Uprl se je tudi zahtevi Evropske komisije, naj Velika Britanija v proračun plača še 2,1 milijarde evrov. A ne bo mogel uresničiti nič od naštetega: njegov predlog o referendumu v parlamentu ni dobil podpore; Britanija bo »račun« Bruslja morala plačati.

V prizadevanjih, da bi na svojo stran vseeno pridobil čim več volivcev, ki vse bolj simpatizirajo s protievropsko usmerjeno stranko UKIP, so Konservativci napovedali uvedbo omejitev števila nizkokvalificiranih priseljencev iz evropskih držav. Ti naj bi na Otok prihajali predvsem zato, da bi izkoriščali tamkajšnje socialne pravice.

Na predvolilne napovedi Konservativcev so iz Evropske komisije dejali, da bi to bilo v popolnem nasprotju s temeljnimi načeli Unije.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je Camerona opozorila, da bi omejevanje priseljevanja bil zadnje dejanje Velike Britanije kot članice EU. Če bi se načrti uresničili, se Nemčija ne bi več zavzemala za to, da Britanci še ostanejo del gospodarsko-politične unije, je bila poporočanju Spiegla dejala Cameronu: »To bi bil ukrep, po katerem za Veliko Britanijo ne bi bilo več povratka.«

Britanski finančni minister George Osborne je že napovedal, da bo britanska vlada poskušala vse ukrepe izvesti tako, da bodo še »v mejah« evropskih pravil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.